Ha luxusáron kínálják őket, kelendőbbek a rovarokból készült élelmiszerek – állapították meg a Berni Egyetem kutatói.
Általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket. „Mivel sokan szívesen esznek – rovarszerű kinézetük ellenére – homárt vagy rákot, talán meg lehet változtatni a rovarok fogyasztásával szembeni negatív attitűdöt” – véli Sebastian Berger, az egyetem munkatársa.
A szakértő kölni és St. Gallen-i kollégáival közösen megvizsgálta, milyen szerepet játszik a rovarok piacra dobásában az ár.
Kiderült: a lisztkukacból készült hamburgernek és társainak jobb a fogadtatása, ha drágábban árulják őket. A magasan árazott termékektől ugyanis a vásárlók általában magasabb minőséget várnak.
„Vizsgálataink szerint a magasan árazott rovartermékeket nemcsak jobbnak értékelték, de az értékelés javulása más termékekre is kiterjedt” – foglalta össze az eredményeket Berger.
A magasabb árak tehát segíthetnek abban, hogy megváltoztassák a fogyasztók hozzáállását a rovarok fogyasztásához.
A tanulmányt a British Food Journal című szaklapban mutatták be. (MTI, illusztráció: Europress – Marijan Murat/dpa)