Kultúra

Folytatódik a Bach-maraton

bach (bach)
bach (bach)

330 éve született Johann Sebastian Bach. A Müpa ebből az alkalomból tegnap óta 24 órás „Bach-ügyeletet” tart szombat este tízig.

Péntek estétől szombat estig 24 órán át szól Johann Sebastian Bach orgonamuzsikája a Művészetek Palotájában. A bázist a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája adja, de a Müpa más helyszínein is vannak programok. Fassang László orgonaművész, a Müpa orgonakoncertjeinek szerkesztője az MTI-nek azt mondta: a 14 koncerten Bach teljes szólóorgonára írt életművét bemutatják. Ez az idén tízéves Müpa fennállásának leghosszabb koncertfolyama. A 14-es szám – az ütemszámokban és más módon is – különleges szerepet tölt be Bach életművében, hiszen a Bach név betűi ábécében elfoglalt sorszámának összege (2+1+3+8) pont ezt a számot adja ki – tette hozzá.

Szombat délelőtt ifjú tehetségek lépnek fel Bach Nyolc kis prelúdium és fúgájával és más műveivel. “Talán mindenki ezzel a sorozattal kezdi az orgonatanulmányait, a gyerekek tehát azt a művet fogják eljátszani, amelyet életükben először megtanultak. Fantasztikus lehetőség, hogy ilyen fiatalon felléphetnek a Müpa színpadán, egyúttal üzenet is, hogy érdemes ezzel a hangszerrel foglalkozni, hiszen nagy gazdagság rejlik benne, amelyet még mindig nem aknáztunk ki teljesen” – mondta Fassang László.

Szerinte a Bach24-sorozaton minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző napszakot: a nagyszülők elvihetik unokáikat a szombat délelőtti koncertre, de a rossz alvókat is várják, ha hajnalban nem tudnak mit kezdeni az idejükkel. A vendégek betekinthetnek egy orgonaépítő műhely kulisszatitkaiba, és mindenki vehet egy ingyenes orgonaleckét is a Zeneakadémia hallgatóinak köszönhetően, akik 10 és 16 óra között “ügyeletet tartanak” a Müpa első emeleti előcsarnokában.

Forrás: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik