Kultúra

Akrobaták Dalí nyomán a Müpában

Finzi Pasca Társulat előadása a Művészetek Palotájában (Finzi Pasca Társulat előadása a Művészetek Palotájában)
Finzi Pasca Társulat előadása a Művészetek Palotájában (Finzi Pasca Társulat előadása a Művészetek Palotájában)

A szürrealizmus nyelvén szól a közönséghez a Finzi Pasca Társulat La Verita című előadása, amelyet Salvador Dalí sokáig elveszettnek hitt óriásvászna inspirált.

Az akrobatikus színházra épülő produkcióban tizenhárom akrobata, színész, bohóc és énekes látható a színpadon, akikben mind megvan a képesség ahhoz, hogy újra és újra meglepjék a közönséget különböző technikák alkalmazásával – mondta Daniele Finzi Pasca, a darab írója és egyben rendezője.

A produkció központi elemeként szolgáló háttérfüggönyt Salvador Dalí készítette a New York-i Metropolitan Opera Mad Tristan című produkciójához 1944-ben. A rendező Dalí monumentális alkotását ötvözte az álmok világáról alkotott elképzeléseivel; mindehhez pedig a szürrealizmus nyelvét használta.

Az újcirkusz műfajáról szólva a rendező elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a hagyományos cirkuszi akrobatikus elemek beköltöztek a színházba, és “forradalmian új dolog született”. Mint hozzátette, a színház világából érkezett emberként számára az a fontos, hogy olyan színészekkel dolgozzon együtt, akik kiváló akrobatikus képességekkel rendelkeznek, és ne csupán színházi térbe helyezett akrobaták legyenek.

A darabot a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában nézhetik meg az érdeklődők november 15. és 21. között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik