Belföld

Index-ügylet: kitálalt a vásárló volt üzlettársa

Éveken át pereskedett volt üzlettársa az Index kiadójával összefonódott társaságban megjelenő Oltyán József KDNP taggal – értesült a 24.hu. Alter Róbert együtt hozta létre 2001-ben az Index Bács-Kiskun megyei mutációját a hirös.index.hu-t Oltyánnal, azonban Alter 2006-ban kiszállt a cégből. Megkeresésünkre úgy fogalmazott, azért távozott önként a cégből mert

nem etikus üzletembernek ismerte meg Oltyánt.

Alter pénzzel szállt be a Bács-Kiskun megyei portálba, és távozásakor ígéretet is kapott arra Oltyántól, hogy megkapja a neki járó összeget, ám ez nem történt meg. Ezért Alter bírósághoz fordult és éveken át tartó jogi procedúra végén a Szegedi Ítélőtábla jogerősen is megállapította, hogy az Oltyán birtokában álló Hirös.Index Kft. több mint 4 millió forinttal tartozik a férfinak.

Ám a pénzhez máig nem tudott hozzájutni, ugyanis az ítélethirdetés után már nem volt pénz a cégben.

Alter Róbert egyébként rendkívül cinikusnak értékelte, hogy éppen azon a napon viccelődött a fideszes Kerényi János az Index tulajdonosváltásával (az Index munkatársának nyilatkozva), amikor volt üzlettársa bevásárolta magát a portál előszobájának számító gazdasági társaságba. Szerinte ugyanis Kerényi és Oltyán jó viszonyban vannak.

Oltyán számos alkalommal készített interjút Kerényivel, amelyek barátságos hangvételűre sikerültek.

Megkerestük Kerényi Jánost, aki elmondta, hogy csakugyan jól ismeri Oltyán Józsefet, ám nem tartozik a barátai közé. Kérdésünkre a fideszes képviselő elmondta, csak viccelt, amikor az Index újságírójától azt kérdezte, hogy új tulajdonosa lesz-e a portálnak. De megjegyezte, hetek óta hallani, hogy az Indexnél tulajdonosváltozás lesz. Megkérdeztük tőle azt is, szerinte azzal, hogy KDNP-s ismerőse megjelent az Index hátterében szerinte független maradhat-e a lap. Erre Kerényi azt felelte:

Egyik média sem független.

Megfojtható-e pénzzel az Index?
Kérdezz-felelek arról, mi történhet a hírportállal.

Oltyán nem volt mindig a jelenlegi kormánypártok híve. Korábban az MSZP kegyeit kereste, Király József, a szocialisták Bács-Kiskun megyei elnöke megkeresésünkre határozottan állította, hogy Oltyán korábban az MSZP-t támogatta, és ádáz harcot vívott a Fidesz ellen. Emellett cikkekben Zuschlag Jánossal is összehozták, igaz, róla Oltyán a napi.hu-n szerdán megjelenő interjúban azt mondta, hogy csak egyszer találkoztak. 2010 után viszont már a Fidesz híveként tűnt fel.

A korábban LMP-s Hadházy Ákos egyik korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján azt közölte:

Oltyán érdekeltsége úgy nyert el egy 23,5 millió forintos tendert az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól, hogy a három meghívott ajánlattevő azonos üzleti körből származott, ezért nyilvánvalóan szabálytalan volt. 

Kiemelt képünkön Oltyán József látható. Fotó: Németh Dániel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik