Élő Forma-1

Óriási karambol után Vettel nyerte a Belga Nagydíjat

Mozgalmas heteken van túl a Forma-1 világa, hiába volt nyári szünet a bajnokságban, évek óta nem látott pilótekeringő vette kezdetét. Ezek után a szünet utáni első versenyhétvégén Spában óriási időmérőt futott a Force India és Esteban Ocon, valamint Sergio Pérez is a második sorból indulhatott a futamon.

Räikkönen minden idők leggyorsabb körét autózta Spában, mégsem nyert
Alaposan megkavarta a kártyákat a harmadik szakaszra érkező eső az időmérőn, zseniálisat ment a Force India.

Hátra került viszont Nico Hülkenberg és Valtteri Bottas, mivel motorcserére volt szükségük a Belga Nagydíjra. Az nem valószínű, hogy a második sorról rajtoló Force Indiások megfognák a pole-ból induló Lewis Hamiltont és a második Sebastian Vettelt, ám nagy kérdés, mire mennek majd a többiek a duóval?

Nem kellett sokat várni a biztonsági autó érkezésére, az első kanyarban egy óriási karambolban több autó is ripityára tört, Fernando Alonso pedig átrepült Charles Leclerc feje fölött.

Óriási karambollal kezdődött a futam!
Fernando Alonso gyakorlatilag kirepült a pályáról.

Négy körbe került, mire újra elindult a verseny, amelyben Vettel állt az élre és innentől egy pillanatra sem engedte ki a győzelmet a kezéből. Kellett is a stabilitás, mert hiába küzdött csapattársa, Kimi Räikkönen, végül föl kellett adnia a futamot. Max Verstappen szépen bejött harmadik helyre, de az igazán nagy teljesítmény az első körben Szergej Szirotkinnal ütköző Bottasé, aki a 9. sorból indulva végül negyedik lett a két Force India előtt.

Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images

Utolsó kör

Hacsak le nem áll egy autó, a végeredmény a következő lesz: Vettel, Hamilton, Verstappen, Bottas, Pérez, Ocon, Grosjean, Magnussen, Gasly Ericsson.

Bottas negyedik helyre állt

Már körök óta megy a harc a 4. helyért, egyelőre Pérez ügyesen manőverezett, de Bottas annyival gyorsabb volt, hogy nem lehetett megtartani a pozíciót.

"Legalább mindenki megúszta"

Alonso nyilatkozott, aki a legnagyobb életveszélyben volt az első körös karambolban.

Láttam a visszapillantó tükörben, hogy Hülkenberg jön, de a négy kerékből már egy sem forog. Elkerülhetetlen volt, ami történt. Nézzük a jó oldalát, legalább mindenki megúszta

idézi az F1 a spanyol pilótát és tegyük hozzá, ez tényleg szinte csoda.

"Nem fog esni esetleg az eső?"

Verstappen már az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, hogy előrébb jusson. A válasz határozott nem volt, így aligha lesz lehetősége előzni.

Ricciardo is feladja

Körhátrányban utolsó az ausztrál, a csapata úgy döntött, hogy nincs értelme folytatni.

Zajlanak a bokszkiállások

Bottas még nem volt kint, ennek köszönhetően már negyedik. A finn viszont annyira gyors, hogyha nem hibázik, úgy mehet majd kerékcserére, hogy nem ér vissza elé sem a Force India, sem a Haas két versenyzője.

Hamilton kiállása után Vettel is lement

A brit lágy keveréket kapott, rögtön utána a Ferrari is behívta a pilótáját a bokszba. Sikerült első helyen visszajönnie Verstappen és Hamilton elé, most lesz szoros az élmezőny csatája!

Vettel nagyon stabil

Cirka 3,5 másodperccel előzi Hamiltont az élen, zavartalanul versenyezhet. Mivel csapattársa már kiesett, kiemelten fontos lenne a Ferrarinak, hogy behúzza a futamot.

Bottas lépdel előre, már pontszerző

A finn egészen hátulról indult, a 12. körben Szirotkint hagyta faképnél és már a kilencedik helyen álló Marcus Ericssont vette célba.

Verstappen már a harmadik

Gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütközött Sergio Pérez megelőzésekor, annyival gyorsabb volt, hogy a Force India pilótája kénytelen volt elengedni.

Räikkönen is feladta a futamot

Kimi Räikkönen másodjára is kiment a bokszba, mivel a hátsó szárnyát mindenképpen helyre kellett pofozni. A finn ezzel 16. helyre csúszott, csak a körhátránnyal versenyző Daniel Ricciardo volt mögötte, de egy kör után végleg föladta a versenyt.

Verstappen már negyedik

Ocon egy kicsit túlóvatoskodta a csatát Verstappennel, így a Force India másik pilótája, Pérez lehet a Red Bull következő “áldozata”.

Több autó is megsínylette a karambolt

Bottas Szirotkinnal ütközött, Räikkönen autója is ezer sebből vérzik. Daniel Ricciardo Red Bullját is alaposan meg kellett bütykölni. Charles Leclerc viszont szintén feladta a futamot, ahogyan Hülkenberg és persze Alonso is. Az élen viszont Vettel élre állt, Pérez pedig csapattársát előzte meg, miközben Verstappen fellépett az ötödik helyre Grosjean elé. Négy kör után távozott a safety, most folyatódik az érdemi verseny.

Túl a felvezető körön

Folyamatosan lesik a csapatok az időjárás előrejelzést, ahogyan az időmérőn közbeszólt az eső, úgy a futamon is megtörténhet. Elméletben egyébként egy kiállással is teljesíthető a Belga Nagydíj.

Olvasói sztorik