Forma-1

Forr a levegő Ocon körül a Forma-1-ben

Egészen fantasztikus eredményt ért el a szombati időmérőn a Force India két pilótája: Esteban Ocon harmadik, Sergio Pérez negyedik helyről indulhat majd a vasárnapi futamon Spában.

Räikkönen minden idők leggyorsabb körét autózta Spában, mégsem nyert
Alaposan megkavarta a kártyákat a harmadik szakaszra érkező eső az időmérőn, zseniálisat ment a Force India.

Mégsem dőlhetnek hátra elégedetten a csapattagok, mivel óriási a felfordulás az istállónál. A feszültséget az okozza, hogy Lance Stroll édesapja vásárolta meg a csapatot, ezzel megmentve a csődeljárástól. Cserébe egy dolgot szeretne: fiát az egyik autóba ültetni. Mivel Pérez rengeteg szponzori pénzt hoz a konyhára, így Ocon esik áldozatul ennek a manővernek.

Állítólag a kamerák az alábbi beszélgetést rögzítették Sebastian Vettel és a francia között közvetlenül az időmérőt követően:

Vettel: Még mindig nem tudod, mi lesz jövőre?
Ocon: Nem.
Vettel: A Force Indiánál leszel, nem?
Ocon: Nem, elvették az ülést.
Vettel: Tényleg? Mégis ki?
Ocon: Egyet tippelj! Az, aki megvette.
Vettel: És a másik ülés?
Ocon: A másik ülés pénzt hoz.

Akár elhangzott a fenti párbeszéd, akár nem, annyi biztos, hogy megérintette az eset mind a német pilótát, mind a címvédő Lewis Hamiltont, mivel mindketten megszólaltak az esettel kapcsolatban a sajtótájékoztatón. A brit kezdte,

Sajnos az a furcsa a helyzet a Forma-1-ben, hogy néhány csapat a pénzt választja a tehetség helyett. Ez azt jelenti, hogy a sport struktúrája valószínűleg rossz abból a szempontból, hogy hogyan osztják el a pénzügyi alapokat. Nem olvastam, hogy ki, hova igazol, és milyen helyek vannak szabadon, de top autóban kellene ülnie, mert ő egyike a top pilótáknak! Nem szabad hagyni, hogy egy pilóta, akinek több pénze van, előnnyel induljon egy olyannal szemben, aki viszont jobb

– foglalta össze gondolatait Hamilton.

Rögtön ezután Vettelt szintén Oconról kérdezték az újságírók, aki szintén méltatta Ocon érdemeit és kifejezte reményét, hogy jövőre is lesz autója.

Kívülről nehéz megítélni, de azt hiszem, ő mindent jól csinál. Nagyon jól végigvitte az időmérőt, bejött a harmadik helyre, pedig nem ebbe a pozícióba tartozik az autó. Azt hiszem, ez éppen eleget mutat, mert egy ilyen kaotikus időmérőn könnyű hibázni.

Ezek után nagy a nyomás egyrészt a Force India illetékesein, másrészt viszont Oconnak talán így könnyebb lesz csapatot találnia. Nem sokan mondhatják el, hogy két négyszeres világbajnok is kiáll az ember mellett úgy, hogy nem is csapattársak.

Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik