Tudomány

Kevés cukibb dolog van a kölyökkel repcsiző csimpánznál

Nem csak az emberek kreatívak, amikor játékról van szó. Legalábbis ezt bizonyítja a The Tai Chimp Project YouTube-csatornára feltöltött videó, melyen egy kifejlett csimpánz látható, amint „repülőset" játszik egy kölyökkel.

A felvétel alapján nem lehet eldönteni, hogy a felnőtt példány a kicsi szülője-e, mindenesetre úgy tűnik, hogy erős kötődés van a két majom között.

A videón az látható, amint a kifejlett egyed le-föl dobálja a kölyköt egyik lába segítségével. Bár a heves mozgás alapján elsőre azt is gondolhatnánk, hogy valamiféle agresszív viselkedésről van szó, az idősebb állat láthatóan nagy gonddal tartja a kicsit. Mikor a repülőzés véget ér, a kölyök és a felnőtt barátságos birkózásba kezd.

A csimpánzok a legközelebbi ma is élő rokonaink, és hozzánk hasonlóan imádnak szórakozni.

A kifejlett egyedek általában azért játszanak a kisebbekkel, hogy felkészítsék őket a felnőtt korra.

A nagyobbak sokszor olyan játékokat játszanak a kölykökkel, melyek hozzájárulnak a későbbi eszközhasználat elsajátításához, a védelmi technikák tökéletesítéséhez, illetve a társas interakciókban való eligazodáshoz. A birkózás például segíthet felmérni, hogy az egyes kicsik később hol is helyezkednek majd el a ranglétrán.

A csimpánzok hozzánk hasonlóan tanítják csemetéiket
Először sikerült megfigyelni a vadon élő csimpánzok tanítási módszereit.

Úgy tűnik, hogy a csimpánzok a játékon keresztül tényleg sokat tudnak fejlődni. Egy 2017-es kísérletben például kő-papír-ollózni tanították a majmokat, a vizsgálat végére pedig az állatok nagyjából olyan jól játszottak már, mint egy négyéves ember.

Via: IFLScience, kiemel kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik