Tudomány

Tisztább helyen alszanak a csimpánzok, mint az emberek

Egy új kutatás szerint tisztább körülmények közt alszanak a csimpánzok, mint az emberek. A szakértők a vizsgálat során arra jutottak, hogy a majmok fészkeiben jóval kevesebb testből származó baktérium található, mint az emberek ágyaiban.

A kutatók a vizsgálat során a  csimpánzfészkekben előforduló baktériumok sokféleségét mérték fel – számol be az IFLScience. A fészkeket a majmok éjszakánként alakítják ki a fákon gallyak felhasználásával.

Az elemzés szerint a csimpánzfészkek jóval kevesebb testből származó baktériumot tartalmaznak, mint az emberek ágyai.

Igaz, a szakértők a baktériumok összmennyiségét nem mérték fel.

Megan Thoemmes, az új tanulmány társszerzője szerint az otthonainkban előforduló mikroorganizmusok egy része ágyainkban található, a fekhelyekben fellelhető baktériumok mintegy 35 százaléka pedig testünkből származik.

Szerettük volna kideríteni, hogy ez miként hasonlítható össze a legközelebbi evolúciós rokonainkkal, a csimpánzokkal, amelyek minden nap saját ágyakat készítenek maguknak

– tette hozzá a szakértő.

A csapat 41 elhagyott fészekből vett mintát a tanzániai Issa-völgyben. Ezen mintákat elemezve a kutatók fel tudták mérni a mikroorganizmusok sokféleségét.

Bár a fészkek több baktériumfajt tartalmaznak, mint az emberek ágyai, de jóval kevesebb testből származó mikroorganizmus van bennük. Sőt, a paraziták száma is meglepően alacsony volt a tanulmányozott fészkekben.

Az új kutatás azt igazolja, hogy legközelebbi rokonainknak a vártnál jóval higiénikusabb körülmények közt alszanak. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az élőlények minden éjszaka új „ágyat” készítenek maguknak.

Fontos kiemelni, hogy a kutatásban csak a baktériumok sokféleségét, illetve az egyes mikroorganizmusok eredetét mérték fel. Azt, hogy pontosan mennyi baktérium is tanyázik egy csimpánzfészekben, a szakértők nem vizsgálták.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik