Belföld

A bécsi Kurier Gyurcsányról

Az egyik leggazdagabb magyar az új kormányfő címmel közölt írást kedden Gyurcsány Ferenc bécsi látogatásáról az osztrák Kurier. A szerző szerint a miniszterelnök az egyik legkedveltebb magyar politikus.

A cikkben idézték a miniszterelnököt, aki szerint új lendületet kell adni az országnak. Hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt már bizonyította: nyolc miniszteri posztra új és többségében friss erőket állított. A magas költségvetési hiány csökkentésére új adót akar bevezetni a bankok számára, s kormányprogramjának központi eleme a szegényebb rétegek pénzügyi tehermentesítése. A cikkíró megállapította, hogy Gyurcsány fáradozásai kifizetődnek: néhány hét alatt Magyarország egyik legkedveltebb politikusává vált.

A független napilapban Georg Berenyi emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányfő, aki hétfőn Bécsben Wolfgang Schüssel kancellárral és Heinz Fischer államfővel találkozott, a 100 leggazdagabb magyar közé tartozik. A szerző utalt arra, hogy a magyar ellenzék állításai szerint “sötét ügyleteknek” kell állniuk a kormányfő gazdagsága mögött, így Gyurcsánynak – aki a 90-es évek elején beruházási céget alapított – kapcsolatban kellett állnia Kulcsár Attilával, a milliárdos sikkasztással gyanúsított exbrókerrel.

A cikkíró kiemelte, hogy a szemrehányások ellenére bizonyos: a parlament által szeptember végén miniszterelnökké választott 43 éves politikus semmiképp sem a magyar politika “régi gárdáját” képviseli, hanem az újat.

Az osztrák napilap egy másik írásában is foglalkozott a magyar miniszterelnökkel. A milliók bája című írásban a pénz és a hatalom összekapcsolódásának a kérdését boncolgatja a szerző. Emlékeztet Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökre és Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóra is, aki nem csak izomzatának és filmjeinek, de a millióinak köszönhetően is lett a választók bálványa.

A cikkíró megállapította, hogy a pénz, amely politikai sikerrel párosul, már nem csak Nyugaton megszokott, hanem Keleten is. Magyarország új miniszterelnöke sokkal inkább a milliói, semmint az ideológiája alapján vált ismertté honfitársai között. Gyurcsány a 100 leggazdagabb magyar listáján szerepel, s azt rebesgetik, hogy nem kizárólag a szorgalomnak köszönhetően került oda. A cikkíró rámutatott, hogy Litvániában is egy vállalatbirodalom elnöke lesz az új miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik