Tech

Ez az egyik legnagyobb kamuoldal, jobb ha messzire elkerüli

Korábban írtunk róla mi is, hogy a fakepalm.hu szerkesztői lebuktattak egy facebookos kamuhír-hálózatot, amit egy volt orosházi tanárnő működtetett éveken át. A kamuoldalak után nyomozó blog újabb átverős oldalra hívja fel a figyelmet, ami hírességek képeit és (sokszor hibásan betűzött) neveit is felhasználja arra, hogy üzemeltetője több kattintásra, illetve hirdetési bevételre tegyen szert.

Egy orosházi tanítónő működtette a facebookos kamuoldal-hálózatot
Mesterien űzte az ipart a 48 éves Nagy Erika.

A már több mint 250 ezer követővel rendelkező „Lélekemelő szépségek” néven futó oldal egy nyílt levelezéssel került a figyelem középpontjába még februárban, amiben egy képzelt üzengetés zajlott „Bocskor Gábor” (sic!) és „Boros Lajos” közt. Később egyre több ismert ember nevét vonták be a történetbe, így Vajna Timit, Majkát, majd Szinetár Dórát.

Vajna Tímea februárban reagált a jelenségre, közzétette Facebook-oldalán, hogy olyan nyilatkozatok terjednek álhíroldalakon keresztül, amelyeket sosem mondott. Majka is arra kérte követőit, tájékozódjanak bizonyos portálok hitelességéről, mielőtt híreket osztanának onnan tovább.

Erről beszéltem, hogy mind hazugság, amit híresztel ez a portál Boros Lajosról, Majkáról, Bochkorról, Andyről, rólam…

Közzétette: Timea Vajna – 2018. február 25., vasárnap

 

A Lélekemelő szépségek Facebook-oldal egy ideig csillogó-villogó idézetes képeket osztott meg, majd idén tavasszal lehetett felfigyelni arra, hogy már csak az otpercpiheno.hu és az otpercpiheno.blogspot.com blogok cikkeivel van tele – írja a fakepalm.hu.

Vélhetően valaki menet közben megvásárolhatta a nagy elérésű oldalt, hogy linkjeivel nagy közösséget érhessen el, ezáltal pedig terjeszteni tudja az „ötperces” oldalak álhíreit. Ahogy arra a blog szerzői is felhívják a figyelmet, hiteles tartalmat is átemeltek a blog üzemeltetői, ám forrásmegjelölés nélkül – például a 24.hu egyik cikkét is.

A cél mint legtöbb esetben, hogy az oldalak kezelői hirdetéseken keresztül bevételre tehessenek szert – ehhez azonban látogatókra van szükségük, a követőtábort pedig sok esetben ilyen facebookos-megosztós oldalakon keresztül szedik össze.

A Lélekemelő szépségek mögött álló modell működéséről a blogon lehet részletesebben olvasni a kérdéses posztok elemzésével együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik