Belföld

Zajvédelmi díjat vezet be a Budapest Airport

A jövő év elejétől zajvédelmi díjat vezet be a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA Rt.), ugyanakkor mérsékli a leszállási díjat.

Az erről szóló tervezetet a Polgári Légiközlekedési Hatóságnak is jóvá kell még hagynia, tájékoztatta az újságírókat szerdán Budapesten Balázs Tibor, a Budapest Airport Rt. minőségbiztosítási, repülésbiztonsági és környezetvédelmi igazgatója.

A díjak nagyságáról az igazgató még nem kívánt információt adni. Annyit elmondott, hogy a legnagyobb zajterhelést okozó repülőgépek után éjszaka lesz a legmagasabb a díj, a legcsendesebbek pedig kedvezményt kapnak a zajvédelmi díjból. A repülés szempontjából az eddigi két napszak mellett, 19-24 óra között egy újabb, a nappalinál drágább zajvédelmi díjú időszakot állapítanak meg, tette hozzá Kalocsainé Rásztóczky Magdolna, a BA Rt. környezetvédelmi osztályának vezetője.

Az európai légiközlekedésben 2015 és 2020 között a forgalom növekedésének korlátját a zaj jelenti majd. Erre előkészülve akarják a zajvédelmi díj bevezetésével ösztönözni a légitársaságokat a csendesebb repülőgépek használatára – magyarázta Balázs Tibor. Ferihegyen jelenleg naponta 300-350 le- és felszállás történik.

A zajvédelmi díjból évi több száz millió forint bevételre számít Budapest Airport Rt., amelyet – a vonatkozó kormányrendelet szerint – zajvédelemre kell fordítani. A repülőtér környékén a lakosság számára a passzív zajvédelem megvalósítását, valamint a repülőtéren zajterelő falak és dombok építését tervezik.

A Budapest Airport Rt. 2004 májusától üzemelteti a repülőtér körzetében a zajvédelmi monitor rendszert, amelyet 120 millió forint költséggel építettek ki.

A budapesti légikikötőben és környékén a zajterhelés az Európai Unió határértéke alatt van, mondta el Kalocsainé Rásztóczky Magdolna.

A repülőtér üzemeltető társaság jövőre auditáltatja a környezetvédelmi irányítási rendszerét, ehhez az idei év környezetvédelemmel kapcsolatos költségeit még most összegezik, válaszolta az MTI-Econews kérdésére Balázs Tibor.

A repülőtéren az idén, az előző évi több mint öt millió utashoz képest várhatóan egymillióval több fordul meg, mondta el Fórika Ibolya, a BA Rt. kommunikációs vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik