Belföld

A WAZ veszélyezteti a sajtószabadságot Romániában

Aggályai vannak a Romániával kapcsolatban az Európai Bizottságnak, s ennek a szerdai országjelentésben is hangot ad. Az újságírószövetség szerint a tulajdonosok megszabják, hogy kiről, mit lehet írni.

A pozitiv összkép mellett a Bizottság október 6-án esedékes Romániáról szóló országjelentése várhatóan kitér a médiában tapasztalható problémákra is – írja a Bruxinfo.


Ioana Avadani, a bukaresti Független Újságírók Központjának vezetője az EurActiv.ro internetes lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a bizottsági dokumentum feltehetően kemény kritikával illeti majd a sajtószabadság helyzetét Romániában.


Románia egyfajta teszt az Európai Unió számára – vélekedett Alina Mungiu-Pippidi, a Romániai Tudományos Társaság elnevezésű kutatóintézet elnöke. Kiemelte, hogy miközben Románia 2007-es csatlakozása eldöntöttnek tűnik, az Európai Parlament tavalyi jelentése arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi politikai vezetés mellett az ország eltér az EU által felállított politikai normáktól és feltételektől.

A Nemzetközi Újságírószövetség (IFJ) szerint egy másik romániai lap, a Romania Libera több újságírója arra panaszkodott, hogy a tulajdonos, a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) iránymutatásokat adott nekik arra nézve, hogy miket és miként kellene írniuk a lapba, illetve hogy kiket nem kellene a továbbiakban kritizálniuk. Az IFJ főtitkára, Aidan White úgy vélte, amikor a külső politikai érdekek beleavatkoznak szerkesztés menetébe, az „pusztító következményekkel járhat a minőségre és a médiapluralizmusra nézve”.

Mindeközben a román kormány által a minap elfogadott új jogszabály az európai normáknak megfelelően szabályozza a szólásszabadságot. A kabinet ezzel egyidőben egy sor olyan intézkedést szentesített, amelyek kedvező gazdasági feltételeket teremtenek a sajtó számára és korlátozzák az esetleges állami kontrollt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik