Kultúra

Ja, majd pont a kisgyerekek kezébe kéne fegyvert adni

Sacha Baron Cohen új sorozatát meg kell emészteni, hosszan és ráérősen. Sokáig fel sem fogja az ember, hogy mit látott: vicc az egész? Az ott tényleg Bernie Sanders? És egy republikánus politikus, volt kongresszusi tag, Joe Walsh tényleg azt mondja a kamerába teljes meggyőződéssel, hogy

egy rátermett elsőosztályos akár kevesebb mint egy hónap alatt eldobhat egy gránátot? 

A Showtime és Ali G, Borat, azaz Sacha Baron Cohen nagyon veszélyes játékot űz. Túl valóságosan, a fake news saját eszközeivel próbál bemutatni az amerikai politikának és Donald Trumpnak. De nem véletlenül féltette a nézőket annyi cikk a Who is America? megjelenése előtt, be ne vegye bárki, hogy politikusok a fegyvertartás mellett kampányolnak úgy, hogy háromévesek kezébe adnának plüssállatokba rejtett fegyvereket, azaz Stukker Blökit (Puppy Pistol). Cohen rászedte az áldozatait, kamu ügyek mellé állította a politikusat, vagy hagyta, hogy egy szerencsétlen művészettörténész tapsoljon a saját ürülékével és testnedveivel festő, most szabadult férfinak.

Minden poént kár lenne ellőni a Who Is America? első részéből, inkább csak azt érdemes felvázolni, hogy mire számíthatnak azok a nézők, akiket legalább annyira átvertek, mint a műsor szereplőit. Vasárnap, azaz július 15-én jött ki Sacha Baron Cohen Who Is America?-ja, ami egy hétrészes sorozat. Olyan ez, mint a Da Ali G Show (bár itt nincs kisétáló Trump), csak már nem elég az Ali G-szerelés, Cohennek muszáj új alteregók után néznie, és szörnyen nevetséges, már a Jackassben is levágós maszkokat magára húznia. Az epizódok félórásak, és maximum sejthetjük a soron következő áldozatokat. Az első politikusokra már egy ideje fény derült, Joe Walsh például a műsort sugárzó csatorna bojkottjára szólította fel a követőit. Mondjuk nem csoda, hogy a republikánus, illinois-i politikus húzta a legrövidebbet, ő ész nélkül olvasta fel a neki szánt szöveget.

A Who Is America? az ország arcait próbálja bemutatni nyilván erősen manipulált, irányított módszerekkel, nagyon szélsőséges helyzetekbe kényszerítve a riportalanyokat. Az első részben négy alteregót húz elő: elsőként egy szélsőjobbos újságírót alakít. Billy Wayne Ruddick Bernie Sanderst húzza a csőbe, az Obamacare-ről beszélnek, és hogy a rendszer hogy tette beteggé az összeesküvés-elméletek bűvöletében élő újságírót. A kezdés erős, de végig olyan reakciókat vár az ember, mint Sandersé vagy amilyen annak idején Newt Gingrich georgiai politikusé volt. Nem hagyják magukat, hogy egy félőrült meggyőzze őket.

Baron Cohen következőnek egy furcsa, a valóságtól elrugaszkodott, a végletekig liberális – vagy abban a hitben élő – alaknak, Dr. Nira Cain-N’Degeocellónak öltözött, aki szégyelli, hogy hetero, és talán ott veri ki a biztosítékot, hogy a partnere egy delfinnel csalta meg. A poén csavarja, hogy lehet valaki republikánus vagy demokrata, azért a delfineket mégiscsak illene békén hagyni, és nem árt ha az ember gyereke olyan pózban pisil, ahogy szeretne: a lányokat nem kell felállítani, a fiúkat meg erőnek erejével leültetni az ülőkére.

A leggyengébb részt a készítők a 28 perces epizód közepére hagyták: a börtönviselt Rick Sherman a spermás és szaros képeit mutogatja egy szerencsétlen galeristának, fest is neki egyet a vécében, de mindez csak felvezetés a végjáték előtt. Sacha Baron Cohenék egyértelműen az iskolai lövöldözésekre és Amerika fegyverpolitikájára építették a Who is America? hírverését: a Freddie Mercury viaszszobrának tűnő Colonel Erran Morad, a fiktív izraeli antiterrorista-szakértő tényleg politikusokat vert át. Többeket rávett, hogy mondják el szépen a kamerába, milyen jó is lenne, ha nem a fegyvereket venné el a kormány az állampolgároktól, éppen ellenkezőleg, minél több gyerek kezébe kerüljön pisztoly, hogy lepuffanthassák a rosszfiúkat. A már emlegetett Joe Walsh volt az egyik kiszemelt, akinek azt találták mondani, hogy Izrael függetlenségének 70. évfordulója alkalmából tüntetik ki, és a kamerába mondattak vele egy gyerekkiképzésről szóló programot, miszerint egészen kicsi kortól kellene megtanítani a fegyverek helyes használatát. Walsh utólag mosta kezeit, de azért az érdekes, hogy egy pillanatra se jutott eszébe megkérdőjelezni a fiktív forgatókönyvet.

Vagy ott van Philip Van Cleave lelkes fegyverjogi aktivista, aki egy kedves angol dalocskát (Head, Shoulders, Knees and Toes) írt át a gyerekeknek, miszerint nehogy a lábujjakra merjenek lőni, inkább a fej, a váll vagy a gyomor ajánlott. Jövő héten jön az újabb rész!

A Who is America? című sorozatot Magyarországon az HBO GO felületén lehet követni. 

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik