Belföld

53 dollár fölött az olaj New Yorkban

Elérte az 53 dolláros hordónkénti árat New Yorkban a határidős nyersolaj. Az amerikai könnyűolaj novemberre a kereskedés csütörtöki kezdete után nem sokkal érte el újabb rekordját, s ettől csak kevéssel csúszott vissza az ára, 52,85 dollárig.

Ez utóbbi ár is a szerdai záró árhoz képest 83 centes, azaz 1,6 százalékos drágulást jelent. Az utóbbi 16 kereskedési nap közül 14 a határidős olaj árának drágulásával zárult a New York-i árupiacon.
A piac most elsősorban azért aggódik, hogy a tél közeledtével növekedő amerikai keresletet egyre kevésbé lehet majd kielégíteni. A Mexikói öbölben az Iván hurrikán az olajberendezésekben olyan jelentős károkat okozott, hogy hosszabb ideig nem várható a korábbi termelési szint elérése. Mindeközben a nigériai szállításokkal kapcsolatos bizonytalanság is uralja az amerikai piacot, de a vezető európait is.

Londonban a Brent ez időre ugyanis még nagyobb arányú drágulást jelzett: a novemberi határidős ár 1,08 dollárral, azaz 2,3 százalékkal hordónként 49,07 dollárra emelkedett. Ez ismét történelmi csúcs az 1988. óta Londonban jegyzett Brent árában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik