Belföld

Nagyobb súlyt fektet a piacfelügyeletre a PSZÁF

A pénzügyi intézmények biztonságos működésének felügyelete mellett a piacfelügyelési tevékenységet is hasonló súllyal végzi majd a jövőben a PSZÁF - jelentette be Farkas István, a PSZÁF Felügyelet Tanácsa elnöke a szervezet hírlevelében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tisztviselője kiemeli hogy a piacon időről időre feltűnnek olyan szereplők, amelyek semmiféle engedéllyel nem rendelkeznek a pénzügyi szolgáltatások végzésére, de termékeikkel ilyen “álruhában” jelennek meg. A felügyelet fő feladata a klasszikus, a prudenciális működést szem előtt tartó feladatkör mellett ellátása mellett az engedély nélkül szolgáltatók kiszűrése. Ennek érdekében a PSZÁF módosuló szervezeti felépítésében a prudenciális terület mellett hasonló súlyú piacfelügyelési egység is működik majd.

A PSZÁF folyamatosan és egységes elvek alapján ellenőrzi az intézmények pénzügyi kockázatait, valamint azt, hogy egy pénzügyi intézmény vállalt kötelezettségei teljesítéséhez rendelkezik-e elégséges és időben folyamatosan meglévő pénzügyi forrásokkal. Ugyanakkor – emeli ki a felügyeleti tanács elnöke – a szervezetek működésében olyan – vezetési, személyi, eljárási, belső szabályozási – kockázatok is rejlenek, amelyek akár rövid időn belül is megváltoztathatják a mai, megbízható pénzügyi helyzetet. Az ellenőrzést a felügyelő rendszer látja el, s minden egyes intézményhez, illetve pénzügyi csoporthoz kijelölt kapcsolattartót rendel hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik