Belföld

Készül az egységes uniós jogsi

Egységes európai jogosítványról állapodtak meg az uniós közlekedési miniszterek. A motorvezetők csak fokozatosan léphetnek elő magasabb kategóriájú motorra.

Az Európai Unió 25 tagországának közlekedési miniszterei közelebb jutottak az egységes vezetői jogosítvány bevezetését illetően a fontosabb vitakérdésekről csütörtöki tanácskozásukon.

Az Európai Bizottság egy hitelkártya-formájú egységes jogosítványt kíván bevezetni az unióban, amely védett lenne a hamisításokkal szemben. A javaslatok szerint a motorvezetők a jövőben csak fokozatosan állhatnának át a kisebbről a nagyobb teljesítményű motorokra. A közös jogosítvány megkönnyítené a határátlépéseket, mivel jelenleg mintegy 110 eltérő jogosítvány van forgalomban és ez a közlekedési ellenőrzésekkor nem kevés gondot okoz.

A bizottság javaslata szerint a jogosítványokat minden tíz évben meg kellene újítani, hogy a jogosítványon lévő fotó úgy nézzen ki, mint a tulajdonosa. A szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a jogosítvány megújítása csak majd az újonnan kibocsátandó igazolványokra vonatkozik, mások mellett Németország is ellenzi ugyanis azt, hogy kötelezővé tegyék a meglévő jogosítványok lecserélését. Jelentős igazgatási költségekkel járna ugyanis, ha a döntés visszamenőleges lenne. A német közlekedési miniszter az ellen is van, hogy az idősebb autóvezetőkre vonatkozzon a jogosítvány érvényességének korlátozása: Manfred Stolpe azzal érvelt, hogy a legtöbb közlekedési balesetet a friss jogosítvánnyal rendelkezők idézik elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik