Belföld

Ausztria hazánk második legfontosabb partnere

A 25 ezer, külföldi érdekeltségű magyarországi cégnek több mint a 20 százaléka (5700) osztrák.

A 2004-es esztendő első 11 hónapjának adatait összefoglaló kimutatása szerint az Ausztriába irányuló kereskedelmi szállítások értéke közel 2,6 milliárd euró, a Magyarországra irányuló osztráké pedig mintegy 3,4 milliárd euró volt. Ausztria a magyar exportban így 8,1 százalékkal, az importban pedig 9,6 százalékkal részesedett – írj a bécsi magyar nagykövetség gazdasági osztályára hivatkozva az MTI.

Ezzel Németország mögött Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztria, ahonnan a szállításoknak már több mint a felét (52,4 százalék) gépek és berendezések teszik ki.

Ausztria szempontjából is kiemelkedő jelentősége van a magyar piacnak, hiszen a közép-európai régió országai közül hazánkkal bonyolítják le a legnagyobb forgalmat. A osztrák tőkebefektetések értéke már mintegy 2,8-3 milliárd euró között alakul. Az 50 legnagyobb osztrák cég közül már 32 jelen van a hazai piacon.

Az összesítésben megemlítették, hogy az osztrák gazdasági statisztika szerint a 2004-es esztendő első 11 hónapjában az ausztriai magyar export mintegy 2,2 milliárd euró volt, míg a Magyarországra irányuló osztrák export közel 2,8 milliárd. Az előbb 14, az utóbbi pedig 19 százalékos növekedést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik