Nagyvilág

Diplomáciai háború a menekültek miatt

Kettészakadni látszik az EU a migráció miatt.

Az olasz sajtó szerint az új kormány a menekültek miatt Franciaország, Németország után már Spanyolországgal is precedens nélküli diplomáciai háborúban áll. Giuseppe Conte miniszterelnök egy kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra.

Róma kész lenne engedni a másodlagos mobilitás kérdésében, nem zárkózna el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe az olasz kormány a dublini rendszer módosítását sürgeti.

Azt szeretné, ha az Olaszországba érkező migránsokat azonnal szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.Elemzők szerint Giuseppe Conte (képünkön) javaslata gesztus lehet Berlin felé az informális találkozón, hiszen Matteo Salvini belügyminiszter korábban azt mondta, Olaszország egy migránst sem vesz vissza, ellenkezőleg: kész újabbakat adni Párizsnak, Berlinnek.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz. 

Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is támadásba lendült ellene, miután az olasz kormány a dél-európai migrációs útvonalra irányította az EU-országok figyelmét.

Az Emmanuel Macron és Giuseppe Conte közt nehezen megvalósult, de végül szívélyes június 15-i párizsi találkozót már elfeledtették a francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes figyelmeztette Macront: azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben.

Di Maio elvetette azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt központokat állítsanak fel. Hangsúlyozta, ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter szerint európai megoldás nélkül Európában egymás után zárulnak be a határok. Megjegyezte, az Olaszországgal szomszédos országok már rég lezárták határaikat.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.  (mti)

Kiemelt kép: Europress/AFP/Tiziana Fabi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik