Belföld

Az MDF megvonta a bizalmat Lezsáktól és Balogh-tól

Az MDF országos választmánya döntött: Lezsák Sándornak és Balogh Lászlónak el kell hagynia a pártot, "lakitelkiek" pedig hétfő délig kaptak haladékot, hogy visszavonják Herényi ellen benyújtott bizalmatlansági indítványukat.

Az MDF országos választmánya bízik abban, hogy Lezsák Sándor és Balogh László, akiktől a testület megvonta a bizalmát, levonják a megfelelő következtetést és önként távoznak, a Lakitelek munkacsoport többi tagja pedig úgy dönt, hogy az MDF-frakcióban dolgozik tovább – mondta Katona Kálmán, a választmány új elnöke, akit nagy többséggel választott meg a testület. A választmány elnöke hangsúlyozta: van lehetőség arra, hogy hétfő délig visszavonják a Herényi Károly parlamenti frakcióvezető ellen legutóbb benyújtott bizalmatlansági indítványt, amely “kizárólag arra volt jó, hogy a botránykeltést sugallja”.A szavazás után Balogh László az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: “Dávid Ibolya elérte célját, eltávolította a pártban lévő tisztségeiből Lezsák Sándort és Balogh Lászlót”.

A politikus hangsúlyozta: “a döntés nem itt született, minden elő volt készítve, a választmány csak rábólíntott”. Balogh László szavai szerint ez valóban “egy nagy siker, meg kell szabadulnia az MDF-nek a párt alapítóitól ahhoz, hogy Dávid Ibolya más politikai irányzata megerősödhessen”.

“Számomra kiderült: egyértelmű a szándék, el kell távolítani a pártból és a frakcióból, aki ezzel a más politikai irányzattal nem ért egyet” – mondta Balogh László. Hangsúlyozta: Lezsák Sándor ellen olyan vádak hangzottak el, hogy a parlament folyosóján kivel váltott pár szót.

“Ugyanakkor elfelejtették megemlíteni, hogy az eltávolítottak, köztük Lezsák Sándor mennyi mandátumot hozott az európai parlamenti választáson” – jelentette ki. A frakcióban lévő lakitelekiek és Medgyasszay László “utolsó figyelmeztetést kapott”, és hűségük bizonyítékaként hétfőn 12 óráig vissza kell vonniuk a Herényi Károly ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

“Nagyon szomorú vagyok a demokrácia, a rendszerváltozás 15. évében, hogy a cél szentesíti az eszközt az MDF-en belül, és akinek más a véleménye, azt el kell távolítani” – mondta Balogh László. Kijelentette: “rombolással nem lehet építkezni, kirekesztéssel nem lehet egységet létrehozni, nemcsak normális Magyarországot, hanem normális MDF-et is akarni kell”.

Balogh László szerint “nagy megtiszteltetés, az hogy a választmányból, amelyet Katona Kálmán és Dávid Ibolya igazgat, Lezsák Sándorral együtt távolítottak el”. Hozzátette: ezt a dokumentumot a Lakiteleki Népfőiskola rendszerváltó archívumában fogja elhelyezni.

Lezsák Sándor Balogh László tájékoztatása szerint azért nem tudott részt venni a választmány ülésén, mert korábban megbeszélt hivatalos programja van. Hozzátette: a választmánynak az országos gyűlés határozata szerint egy héttel korábban kellet volna üléseznie.

Gémesi György reagálása

Mindenkinek el kell döntenie, hol kíván politizálni – mondta az MTI-nek Gémesi György szombaton a választmányi ülést követően, ahol a testület megvonta a bizalmat és választmányi tagságot Lezsák Sándortól és Balogh Lászlótól, a Lakitelek munkacsoport két tagjától.

Az MDF elnökhelyettese kijelentette: a rendszerváltozás óta eltelt több mint 14 esztendő, és az MDF-nek is olyan párttá kell válnia, amely tud érdekeket képviselni értékek alapján. “Arra a pártra, amely nem tud érdekeket képviselni, senki sem szavaz” – mondta Gémesi György. Hozzátette: ahhoz, hogy egy párt érdekeket tudjon képviselni egységes megjelenésre van szükség.

Gémesi György szerint hiába gondolkodnak sok tekintetben hasonlóan Lezsák Sándorral és Balog Lászlóval, ha nem tudják, hogy “rendnek kell lennie ahhoz, hogy az egység megjelenítődjön”. Mint mondta, az elmúlt három és fél hónap egyértelműen bebizonyította, hogy minden beszélgetés, egyeztetés ellenére sem tudják megtalálni a közös nevezőt.

“Dönteni kell. Ha az összes döntést hozó politikai testület egységesen felsorakozik az MDF politikája mellett, akkor, aki ezt nem veszi tudomásul, az vagy maga eldönti, hogy hol a helye, vagy minden lehetséges eszközzel meg kell teremteni az egységes megjelenést” – mondta Gémesi György, hozzátéve: a döntés az ő kezükben van.

Az elnökhelyettes leszögezte: “én magam azt gondolom, jó esély van arra, hogy az MDF akár a 10 százalékos eredményt elérje a 2006-os országgyűlési választásokon, de ehhez arra van szükség, hogy a mögöttünk lévő három és fél hónapos folyamat végére pontot tegyünk”. Gémesi György szerint az országos választmány ezt szem előtt tartva hozta meg döntését.

A Lakitelek munkacsoportot júniusban alakította meg tizenhárom MDF-es országgyűlési képviselő, akik a választmány szeptember 5-i állásfoglalása szerint “szembe mennek az MDF politikájával”. A választmány akkori döntésével Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László kizárását a frakcióból jóváhagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik