Tudomány

Tíz különböző ráktípust képes kimutatni egy új vérteszt

A rákdiagnosztika egyik legnagyobb problémája, hogy a betegséget gyakran túl későn azonosítják. Egy új módszer azonban segíthet a probléma megoldásában.

Kutatók egy csoportja olyan vértesztet dolgozott ki, amely már a tumor kialakulása előtt is képes tíz különböző ráktípust kimutatni – írja az IFLScience. Bár a módszert még finomítani kell, a szakértők szerint az eljárás

a rákkutatás Szent Grálja lehet.

Eric Klein, a csapat tagja a Telegraph-nak azt nyilatkozta, a vérvizsgálati módszerrel az orvosok már a korai fázisban azonosíthatják a betegséget, ezzel pedig jelentősen könnyebbé válhat a rák kezelése.

Reméljük, hogy ez a teszt rengeteg életet menthet meg

– mondta a szakértő.

Az úgynevezett folyékony biopsziás technikával a rákos sejtektől származó DNS-nyomokat keresik a vérben. Napjainkban egyre több kutatócsapat foglalkozik hasonló eljárások létrehozásával.

Egyetlen csepp vérből is képes kimutatni a rákot egy új eszköz
A módszer egy gyakori rosszindulatú daganat, a hasnyálmirigyrák azonosítására alkalmas.

Az új módszer különlegessége, hogy már a tünetek kialakulása előtt is használható. Ha a fejlesztés az elkövetkező kísérleteken jól szerepel, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) öt éven belül el is kezdheti használni.

Az eljárást eddig több mint 1600 alanyon próbálták ki.

A teszttel 80 százalékos pontossággal sikerült kimutatni a hasnyálmirigy-, a petefészek-, a máj- és az epehólyagrákot.

A limfóma és a mielóma esetében a megbízhatóság 77 és 73 százalék volt, míg a bélrákot 66, a tüdőrákot 59, a fejet és a nyakat érintő daganatokat pedig 56 százalékos precizitással azonosították.

Bár a technikának van még hova fejlődnie, a kutatók úgy vélik, hogy a módszer nagyon ígéretes.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik