Belföld

Elios-ügy: a magyarok nagy része tudja, hogy Orbán veje is érintett

Az emberek négyötöde hallott az Elios-botrányáról, és a túlnyomó többség nem hiszi, hogy az OLAF jelentése brüsszeli kampányhúzás lenne.

A megkérdezettek túlnyomó többsége hallott az Elios-botrányról, és Orbán Viktor vejéhez köti azt – derül ki az IDEA Intézet, a 24.hu megbízásából készített, felméréséből.

A 24.hu február elején szerezte meg az OLAF jelentését, amelyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala 35 olyan közvilágítási tendert vizsgált, amelyekben az Elios Zrt. nyert, ezeknél visszaélések nyomaira bukkantak. Ezek közül 17 esetben szervezetten csalhatott a miniszterelnök vejének cége, és az OLAF arra kérte a magyar hatóságokat, vizsgálják meg, nem áll-e fenn a bűnszervezetben elkövetett csalás vádpontja. A kár összesen 13 milliárd forint, amelyeket a legátlátszóbb módon elcsalt tenderekkel szereztek meg.

Az IDEA arról kérdezte a felmérés válaszadóit, hallottak-e az Elios Zrt. közbeszerzési botrányáról. A válaszadók 81 százaléka hallott róla, 19 százaléka nem. 79 százalék viszont azt is tudta, hogy Tiborcz István érintett a botrányban, de 21 százalék nem hallott erről.

A magyarázatra is rákérdeztek. A kormánykommunikáció hárompontos utasítást adott minden fideszesnek arról, mit kell mondaniuk, ha az Elios-ügyről kérdezik őket. Ennek az útmutanak az egyik pontja úgy szólt: nem véletlen, hogy pont most jött ki a jelentés, amely Brüsszel kampányjelentése.

Ezzel a válaszadók 58 százaléka egyáltalán nem értett egyet, hét pedig inkább nem értett egyet. Kilenc százalék inkább, nyolc százalék pedig teljesen egyetértett vele. 18 százalék nem tudott dönteni.

Az IDEA rákérdezett arra is, hogy mit kellene tenni az Orbán-kormányok alatt meggazdagodó vállalkozók vagyonával az ellenzék győzelme után. 55 százalék szerint törvényes úton kell visszavenni, 20 százalék szerint államosítani kell, hat százalék különadóval venné vissza, öt százalék pedig jóvátételi adót vetne ki rá.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. február 26–28. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 1000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében, legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik