Belföld

Ami a hírekből kimaradt – bloggerek leplezték le a gyanús dokumentumokat

A Rathergate néven elhíresült botrányban az egymás információira is gyorsan reagáló, az információkat szűrő , pontosító internetes közösség hitelesebbnek bizonyult, mint a „hivatalból hiteles" tévétársaság.

Az egyik legbefolyásosabb hírműsor, a CBS News 60 Minutes című műsora „bizonytalan eredetű” dokumentumokkal próbálta bizonyítani, hogy George W. Bush annak idején a családi befolyás segítségével kerülte el a vietnámi bevetést.

Az íróasztal mellet kiagyalt „helyszíni tudósítások”, a „képzelt riportok” mellett egy hanyagul ellenőrzött dokumentum miért keltett ekkora feltűnést?. Az ügy igazi – maradandó nyomokat hagyó – különlegessége az, hogy a tekintélyes tévétársaság által bemutatott ál-dokumentumot önkéntes internetes újságírók (bloggerek) leplezték le.

A „hagyományos média” által sokáig lesajnált politikai webnaplók (hírblogok) írói gyakran egyáltalán nem mind amatőrök. Jogászok, írásszakértők, történészek, informatikusok ugyanúgy előfordulnak köztük, mint újságírók.

A Rathergate néven elhíresült botrányban az egymás információira is gyorsan reagáló, az információkat szűrő , pontosító internetes közösség hitelesebbnek bizonyult, mint a „hivatalból hiteles” tévétársaság.

Magyarországon még nem terjedtek el a hírblogok, ennek ellenére itthon is le kell vonni a megfelelő tanulságokat: Megszűnik a hírosztók és a hírfogyasztók közti éles határ, a média a hírek ellenőrzés, szűrése helyett egyre inkább a háttér, az összefüggések feltárására koncentrálhat.

További részletek:
http://e-media.freeblog.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik