Belföld

Alacsonyabb a vártnál a hiány

A vártnál magasabb áfa-bevételek miatt a prognózisnál 57 milliárd forinttal kevesebb az államháztartás július végi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege az első hét hónapban a prognózisnál kedvezőbben alakult: 1072,3 milliárd forint lett, ami a prognózishoz képest mintegy 57 milliárd forinttal kevesebb – közölte a Pénzügyminisztérium. Így a hét havi hiány pénzforgalmi szemléletben a GDP 5,2 százaléka. A kedvezőbb pozíció nagyrészt a magasabb adóbevételeknek, ezen belül is az áfa bevételeknek tulajdonítható.

Az államháztartás hiánya júliusban 32,1 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 7,3 milliárd forintos deficittel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 38,5 milliárd forintos hiány, míg az elkülönített állami pénzalapokban 13,7 milliárd forintos többlet keletkezett. Mind a három alrendszer egyenlege kedvezőbben alakult a prognózisnál.

A központi költségvetés bevételei összességükben mintegy 53 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több adónem bevétele túlteljesült. A legnagyobb eltérést az áfa bevételek 50 milliárd forintos, vártnál nagyobb többlete jelentette. Ennek fő oka az volt, hogy több ágazat a vártnál magasabb áfát fizetett be, míg a visszautalások a várakozásoknak megfelelően alakultak.

A központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei mintegy 9 milliárd forinttal maradtak el a várakozásoktól.


Az elkülönített állami pénzalapoknál 2,7 milliárd forintos bevételi többlet keletkezett, melynek jelentős részét a Munkaerőpiaci Alap vártnál magasabb járulékbevételei és a szakképzési hozzájárulás többlete eredményezte. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak kedvezőbb egyenlegéhez hozzájárultak a magasabb összegű járulékbevételek.

A központi költségvetés kiadásai összességében 6,4 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. A központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai 5 milliárd forinttal, a lakástámogatások mintegy 3 milliárd forinttal magasabbak a vártnál, azonban több kisebb kiadási tétel kedvezőbben alakult.

Az elkülönített állami pénzalapok kiadási közel 2,6 milliárd forinttal alacsonyabbak, melynek oka a Munkaerőpiaci Alapnál a foglalkoztatási támogatások kiutalásának elmaradása, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál a kutatási támogatások finanszírozási tervtől való eltérése.


A Pénzügyminisztérium a júliusi adat alapján az erre az évre kitűzött államháztartási hiánycélt változatlanul hagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik