Light

Putyin lézerszemű medve hátán hódít

Lenyűgözően kivitelezett propagandaanyagokat terjesztenek egymás közt (és már a nemzetközi sajtóban is) oroszpárti művészek, illetve a közönségük. Az egyik videó címe: Orosz hódító vagyok.

Szépen felépített és kivitelezett videót találtunk a Vocative-en: az Orosz hódító vagyok című alkotás tulajdonképpen azt mutatja meg néhány percben, hogy ahová az oroszok egyszer betették a lábukat, ott rögtön a helyükre kerültek az emberi jogok, óvodák, fellendült a gazdaság, erősödött az ország, tán még kollektív lottóötöse is lett a lakosságnak.

A videó a 16-17. századi, szibériai hódítással kezdi az oroszok jócselekedeteinek bemutatását, de aztán van benne minden, a gonosz, balti államokig, amelyeknek lakossága most bezzeg mások budiját pucolja, egészen addig, hogy a nemes orosz népnek van bátorsága nemet mondani például Conchita Wurstra, és inkább felgyújtják magukat, mintsem behódoljanak. A mini-propagandafilm három napja van fent Youtube-on, ezalatt vagy 2,5 millióan megnézték.

Alkotóiról a videó leírásából derül ki, hogy a szöveg szerzője Alekszej Ivanov, aki egy többszörösen díjazott, 45 éves Nyizsnyij Novgorod-i író. Ha ez az oldal nem hazudik, akkor a lélekemelő szöveget 2014-ben írta.

Elvileg ez a Wikipedia-oldala, amelynek létrehozója fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Ivanov még nem járt külföldön.

A producer pedig egy Jevgenyij Zsurov nevű, novoszibirszki illető, akinek a pánszláv Facebookon látható profiloldala szerint fő tevékenysége, hogy támogat és létrehoz mindenféle, oroszokat dicsőítő alkotást. Tulajdonképpen egy országimázs-központba oltott Kerényi Imre.

A Vkontakt és játszóterén más, épületes videókat is megosztott, de ezek sem a tematikai változatosságukkal gyönyörködtetnek: “Miért nem küld Putyin csapatokat Ukrajnába?”, “Miért akarnak nagy háborút az amerikaiak Ukrajnában?”.

Mindezeknél fontosabb azonban, hogy az alábbi videóban Putyin egy lézerszemű medve hátán ül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik