Belföld

Szijjártó kiállt a nyugati értékközösség mellett

Szijjártó Péter és Philip Hammond (szijjártó péter, )
Szijjártó Péter és Philip Hammond (szijjártó péter, )

A miniszter közölte: nem fogadunk el semmilyen különleges elbánást Oroszország részéről, mert kiállunk az EU egysége mellett.

Magyarország a nyugati értékközösséghez tartozik, amiből kötelességek is fakadnak és ezeknek meg kell felelni – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden az MTI-nek.

A tárcavezető hangsúlyozta: az Iszlám Állam elleni küzdelmet fokozni kell, mert a közel-keleti térség további destabilizálása közvetlen hatással van Európa biztonságára, emellett meg kell állítani azt az esztelen öldöklést, amit a szervezet folytat a Közel-Keleten és e folyamat ráadásul jelentős részben az ott élő keresztény közösség ellen irányul.

Szijjártó emlékeztetett: létrejött egy nyugati koalíció, mely az Iszlám Állam ellen harcol, miután az iraki kormány tavaly az ENSZ-hez fordulva kérte a nemzetközi közösség segítségét. A kormány azt kéri a parlamenti pártoktól, hogy fontolják meg annak a lépésnek a támogatását, hogy az ország növelje hozzájárulását a koalíció erőfeszítéseihez. A magyar katonák az északi, kurd régióban található Erbíl melletti bázis védelmi feladatait láthatnák el, 100-150 katonára van ehhez szükség – mondta.

Ilyen tapasztalatai már vannak a magyar katonáknak, hiszen Afganisztánban a kabuli reptér védelmét látták el és a Nyugat-Balkánon is végeztek hasonló feladatokat.

Az ország a nyugati értékközösséghez tartozik, büszke tagja a NATO-nak és az EU-nak, a világban most zajló események pedig minden eddiginél fontosabbá tették, hogy hazánk a világ legerősebb katonai szövetségéhez tartozzon – közölte Szijjártó.

Azt illetően, hogy Oroszország egyes értesülések szerint annak lehetőségét keresi, hogy Magyarországgal és Görögországgal szemben enyhítsen az élelmiszerembargón, Szijjártó azt mondta: Magyarország nem kér és nem fogad el semmilyen különleges elbánást. Az EU egyik legfontosabb erőssége az egység és Magyarország nem tesz semmilyen lépést, ami ennek megbontását eredményezné – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik