Belföld

Ujhelyi: Magyarország áruló

Miközben az Európai Unió minden fejlesztési programjából részesülünk, titkos megállapodásokat kötünk Putyinnal. Ezt az európai képviselők is rosszallják.

Kiverte a biztosítékot Vlagyimir Putyin budapesti látogatása az európai képviselőknél – ez derült ki egy brüsszeli háttérbeszélgetésen, melynek témája az volt, hogy milyen Magyarország megítélése az Európai Parlamentben az orosz-magyar közeledés tükrében.

Meszerics Tamás, az Európai Zöldek képviselője azt mondta a HVG.hu-nak: nem találkozott olyan képviselővel, ideértve az Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja) tagjait –, aki ne kérdezte volna meg, hogy ez most mi. Olyan kockázatokat vállalt be a magyar kormány, ami józan ésszel felfoghatatlan – mondta.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője egyetértett abban, hogy nem volt olyan megbeszélés Brüsszelben, ahol ne lett volna téma Putyin látogatása. A különmegállapodásokat az Európai Unió arculcsapásának érzik. Az, hogy a magyar fővárosból üzengethetett Putyin az ukrán hadseregnek és Brüsszelnek, több mint stratégiai hiba a kormány részéről – mondta a képviselő. Ujhelyi szerint a magyar kormányzat is felmérte a kockázatot és szerette volna elkerülni, de erre valamilyen nem nyilvános okból nem volt lehetősége.

Magyarország áruló, mert miközben részesül az EU minden stratégiai fejlesztési programjából, külön titkos megállapodásokat köt – közölte. Ez még nem lenne gond, de az, hogy Putyinnal teszi ezt, az igen, mert Oroszország agresszorként viselkedik az EU szomszédságában, amit figyelmen kívül hagyni megengedhetetlen.

Hintapolitika akkor lehetséges, ha két oldalon van mozgástér, a magyar kormányzat viszont most úgy játszik, hogy előre és hátra is beverjük a fejünket – mondta Ujhelyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik