Gazdaság

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró, hogy az adószakértőt távol tartsa ügyfele ügyétől

itelet(210x140).jpg (Array)
itelet(210x140).jpg (Array)

Áprilisban írtuk, hogy nyilvános tárgyalást tartottak a Pest megyei munkaügyi és közigazgatási bíróságon abban az ügyben, amelyben a bíróság az adózóval végeztetné el a piszkos munkát: az esemény már csak azért is emlékezetes volt, mert onnan székkel együtt távolították el a vállalkozó adóügyi képviseletével megbízott Ruszin Zsolt adószakértőt.

Szerdán került sor az újabb tárgyalásra, s mint Ruszin Zsolttól megtudtuk,ezúttal már Gadaneczné dr. Horváth Eszter bíró zárt tárgyalást rendelt el. A hallgatóság egyébként az adószakértő lett volna egy személyben. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy ellene irányult az intézkedés.

A zárt tárgyalást mindig indokolni kell, illetve a felek kérésére lehet elrendelni. Ilyen kérés nem volt. A zárt tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárását is jelenti, vagyis hogy sem kép- sem hangfelvételt nem lehet készíteni. Azaz nem lehet rögzíteni, és aztán nyilvánosságra hozni, mi történik a tárgyalóteremben ilyenkor. 

Ruszin az ügyfelétől úgy tudja, a zárt tárgyaláson érdemi haladás nem volt, de beszéltek arról, hogy az adóhivatalnak április végéig kellett volna válaszolnia, amiből augusztus vége lett, ezért decemberben lesz csak a következő tárgyalás. Tudomása szerint a bírónő nem tért ki az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi döntésre, amely szerint a NAV-nak kellene bizonyítania az adóelkerülést, és nem az adózónak, hogy nem csalt adót. És nem fejtette ki, miért védi a NAV EUB-bal szembemenő gyakorlatát, miért tolja ő maga is a vállalkozóra a bizonyítás terhét, amit az adószakértő és ügyfele is régóta sérelmez.

Ruszin Zsolt a zárt tárgyalás elrendelése miatt a helyszínen panaszt nyújtott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik