A nyár a szabad tűzön történő sütögetés és főzés időszaka. De melyik fa „hogyan” ég, és melyik jó a nyárshoz, a tábortűzhöz, alágyújtáshoz, főzéshez? Érdemes megfogadni az alábbi praktikákat!
- Főzéshez legjobb a tűlevelű fa vagy a lomblevelű fák kiszáradt ága. A tűlevelű fának általában sok a hamuja, az el nem égett fából csak üszök marad vissza.
- Sütéshez, nyársaláshoz legjobb a keményfa, például a bükk-, a gyertyán-, a szil-, a jávor- vagy az akác. Nem ég ugyan nagy lánggal, de parazsa sokáig izzik.
- Nyársnak a kőris, a szil és a tölgy felel meg a legjobban. Ha használat előtt a felületét jól megnedvesítjük, erősen felmelegszik ugyan, de nem görbül meg.
Tábortüzet legjobb száraz fenyőhasábokból rakni, ami sok fényt ad. A nyár, a fűz, a rezgő nyár és a hárs túlságosan füstöl.
Alágyújtáshoz nyírfakérget, vékony lucfenyő- és nyírfagallyat használjunk! Nyírfakéreggel még akkor is alá lehet gyújtani, ha nedves.
Kerülendő anyagok: papír, műanyag, festett-lakkozott fa, illetve gyúlékony folyadékok (benzin, gázolaj, hígító) elégetése.
Kiemelt kép: humideas.com