Belföld

Egyre többször fizetünk bankkártyával

A magyarországi kártyabirtokosok szokásai kedvező irányba változnak, az idei első félévben százból minden 41 kártya-tranzakció vásárlás volt, szemben az egy évvel korábbi 35 százalékos aránnyal - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei első félévről szóló elemzésében.

Az idén az első félév végén összesen 6,8 millió darab – magyarországi bankok és pénzügyi intézmények által kibocsátott – kártyát tartottak nyilván, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kártyák 89 százaléka betéti kártya, 11 százaléka hitel- vagy terheléses – charge – kártya. A kártyák közül közel 6,4 millió darabot 22 bank, illetve egy pénzügyi vállalkozás bocsátotta ki, 421 ezer darabot üzemanyag társaságok.

A forgalomban lévő bankkártyák 89 százaléka – több, mint 5,7 millió darab – betéti, illetve olyan kártya volt, amely ugyan hitelszámlához kapcsolódik, de nem tartozik hozzá kamatmentes periódus. Az összes kártya 11 százalékát tartották nyilván valódi hitel- vagy charge kártyaként, ebből több, mint 710 ezer darab volt a hitel és több, mint 14 ezer terheléses.

Az első hat hónapban Magyarországon 93 millió tranzakcióban 2234 milliárd forintot költöttek el bankkártyával, ez tranzakciók számában és az elköltött összegben is 12 százalékos növekedés 2003 hasonló időszakához képest. A műveletek 3 százalékát, az elköltött összeg 4 százalékát külföldi kibocsátású kártyával bonyolították le. A tranzakciók gyakorlatilag minden esetben elektronikus úton bonyolódtak, 55 százalékban ATM-en keresztül készpénzfelvételre használták a plasztiklapokat, 3 százalékban ATM-en keresztül mobiltelefon kártyát töltöttek fel vele, 38 százalék volt a kereskedőknél történt vásárlás, 4 százalék pedig a bankfiókban vagy postai POS terminálon megvalósult készpénzfelvétel.

Magyarországi kibocsátású kártyával 2004. január 1-je és június 30-a között 87,5 millió műveletet hajtottak végre, összesen 2212 milliárd forint értékben, a tranzakciószám 13 százalékkal, az összeg 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az összes, Magyarországon forgalomban lévő kártya közül több, mint 4 millió darab MasterCard, 2,2 millió Visa logóval került forgalomba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik