Sport

Gyárfás Tamás: Miért kell bárkinek is belém taposnia?

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke nyilatkozott a HVG-nek. Az interjúban a 67 éves sportvezető elmondta, továbbra is fájlalja a poszt elvesztését.

Katinka fantasztikusan úszik, méghozzá hátszél nélkül. Az a futásban jelent előnyt. Egy tény: én önként mondtam le, erre senki nem ösztönzött. Amíg csak én kaptam az ütéseket, addig álltam azokat, de amikor a Water Willyvel kapcsolatos kritikák kereszttüzében már az úszószövetséget is azért támadták, amihez semmi közük nem volt, azt nem tudtam tolerálni. Amikor már nemcsak Gyárfást, hanem az úszást, a sportágat is pellengérre állították, érzékelnem kellett, hogy mennyit árthat a személyem. A hiszterizált hangulatban egyesek vérszemet kaptak. Én oktondi módon azt hittem, hogyha csendben maradok, akkor lecsillapodnak a kedélyek.

A híresztelésekkel ellentétben Gyárfás Tamás továbbra is vizes világbajnokság csúcsposztját tölti be.

A szervező bizottság elnöke, Seszták Miklós miniszter úr a lemondásomat követően, még karácsony előtt kilátogatott az Angol utcába, és a BP2017 Nkft. munkatársaival közölte, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben változatlanul társelnökként számít rám. Megvallom, ez a gesztus nagyon jól esett, még inkább elkötelezett. Ha tanácsadóként kell közreműködnöm, akkor is mindent megteszek, a szerepem igazán csak a FINA szempontjából jelentős, hiszen a nemzetközi szövetség vezetői, tagországai sok év után elsősorban engem ismernek, velem állnak kapcsolatban.

Vasárnap választ új elnököt a Magyar Úszó Szövetség, ezzel kapcsolatban is megnyilvánult a FINA-alelnök.

Bienerth Gusztáv mögé be tudtam volna állni, mert felkészült jelöltnek tartottam, úriemberként ismertem meg. Mindaddig mellette érveltem, amíg nem olvastam a nyilatkozatát, mely szerint “Gyárfásnak nincs helye a magyar úszósportban”. Ezt a kijelentést nem tudom hova tenni, még ha a nemzetközi tevékenységemet jelentősnek is tekinti. Ha nincs helyem az úszósportban, akkor attól elkülönülve, érdekei figyelembe vétele nélkül ügyködjek a LEN-ben és a FINA-ban?… Ez számomra abszurd. Megvallom, az sem tetszett, hogy Bienerth úr nekem csak üzenget, mert mint mondta: mindenkivel beszélni kíván, de a megválasztásáig velem nem, mert ez nem elegáns. Ezt sem értem. Bienerth úr arról is szólt, hogy az úszásban válság van. November közepén a MOB meghallgatáskor ezzel szemben a sportágat még dicsőítették. Az olimpián a maga 43 pontjával messze az úszás szerepelt a legjobban, a májusi londoni Eb-n 10 aranyat sikerült nyerni, előtte a rövidpályás Eb-n Netanyában 11-et, Hódmezővásárhelyen az ifi Eb-n pedig 5-öt. Győrben és Budapesten, a Tüske csarnokban már átadták az új 50 méteres uszodákat, sorra épülnek a tanuszodák, rövidesen pedig avatják a csodálatos új Dagály-komplexumot. A MÚSZ az ország legszebb helyére, egy margitszigeti villába költözhetett, a majdani új elnöknek valóban csak bele kell ülnie a készbe. Miért kell ennek elősegítése érdekében bárkinek is belém taposnia? Én egykor vízilabdáztam. Kétféle módon lehet kiemelkedni a vízből: lábtempóval, azaz önerőből, vagy úgy, hogy megfogod a másik gatyáját, és nyomod le, te pedig ettől jössz fel. Az előbbi a sportszerű megoldás. Tudom, hogy a vetélytársak néha egymásnak esnek, de én nem indulok a választáson. Számomra Bienerth úr szavai összecsengenek Katinka mondatával: „Gyárfás a legártalmasabb embere az úszósportnak.” Tehát nem az utolsó előtti, hanem az utolsó. Lehet, hogy az elnökjelölt neki akarna megfelelni?

Gyárfás Tamás az utódjáról azt mondta:

Én nem szavazok, de fontos számomra, hogy olyan elnök legyen, aki szívvel-lélekkel és kellő tudással végzi ezt a rendkívül megtisztelő feladatot. Hornyák Viktor úr és Tóth István úr Bienerth-tel ellentétben megkeresett, kikérte a véleményem, holott az előbbivel például perben állok. Amúgy mindhárom jelöltet a saját klubja jelölte. A tagság dönt.

A Hosszú Katinkával megvívott háborúra így emlékezett vissza:

A játékosuralom a sport legnagyobb ellensége. Itt most ez sajnos teret kapott, és ennek nagyon rossz az üzenete. Képzelje el, mi lett volna, ha a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a televízió kereszttüzében széttép egy támogatói szerződést, amit a szövetség ajánl fel neki. Katinkáék sportbéli teljesítménye lenyűgöző, ez nem vitás. A mögötte felsorakozott válogatott sportolók tudtommal nem mondták azt, hogy az elnököt le akarják mondatni, valamennyien a jobbítás mellett sorakoztak fel. Mi az, amin nem lehet javítani?… A sokat emlegetett hét pontjukat Katinkáék fogalmazták meg, és való igaz, azt a többiek is aláírták. Többször elolvastam, a konkrétumokat változatlanul hiányolom belőle. Többen elmondták, nagyot hibáztam, amikor Katinkának nem fizettem azért, hogy a vb promócióját elősegítő filmben szerepeljen. Ha ez kereskedelmi célú lett volna, ha egy pólóra vagy egy bögrére tesszük rá a nevét, és azt értékesítjük, annak ára van. Ezzel a filmmel azonban azt a világbajnokságot népszerűsítjük. Adva van egy hölgy, akinek az uszodai eredménye maga a csoda. Teljesen érthető, hogy egy ország tiszteleg előtte. Én nem vagyok, nem lehetek vele egy súlycsoportban. Megneheztelt rám. Ellenszenvét, mint ahogy korábban a kapitánnyal szemben is megtette, ellenemben is kifejezésre juttatta. Mivel nincs közöttünk párbeszéd, ami nem rajtam múlik, a nyugalom érdekében az egyiknek mennie kell. Ez érthetően csak én lehetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik