Sport

Az úszókapitány szerint kizárt, hogy Hosszú Katinka országot váltson

Hargitay András úszókapitány volt a Digi Sport Reggeli Start c. műsorának vendége, ahol sok aktuális dologról beszélt, de a legérdekesebb az volt, hogy nekiszegezték a kérdést, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Gyárfás Tamást lemondásra felszólító Hosszú Katinka országot váltson.

Kizárt dolognak tartom

– felelte Hargitay, aki két okot is mondott:

  • Shane Tusup is azt nyilatkozta, hogy magyarnak érzi magát, és Katinkát is rendkívül sok szál fűzi Magyarországhoz,
  • és ennek igazából nem is lenne értelme, mert két évet ki kellene hagynia, hogy egy másik országot képviseljen.

A teljes beszélgetés:

Hargitay szerint ez nem reális dolog és osztja azoknak a véleményét, akik szerint máshol nem is kapnának annyi támogatást, mint a MÚSZ-tól. Na, meg a magyar államtól, amely a kapitány szerint szintén hihetetlenül támogatja. Úgy tudja, saját uszoda is épül nekik.

“Magyarországon Shane-t és Katinkát nagyon megbecsülik. Mi is nagyon megbecsüljük őket. Szeretnénk azt, ha tudnánk velük beszélni, és kialakulna egy normális viszony.”

Hargitay megjegyezte, hogy Hosszúék nem tudják megkerülni a magyar szövetséget, ők nevezik be a világeseményekre.

Most felmerül az a kérdés, hogy akkor ne nevezzük be? Ez akkora butaság lenne, hogy nagyon. Kapitányként vele és az országgal sem tehetem meg, hogy nem nevezem őt be. Ilyen nincsen. A gondolata is nonszensz.

Előzmények több felvonásban:

  1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség ésHosszú Katinka közt.
  2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
  3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
  4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
  5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
  6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
  7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
  8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
  9. A korábbi négy válogatott úszókhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, EvelynésDávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték: megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!”
  10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
  11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belül problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik