Élő Foci

Király bravúrral, Juhász könnyezve búcsúzott – kikapott a válogatott a svédektől

Idei utolsó mérkőzését Svédország ellen játotta a magyar labdarúgó-válogatott, a mérkőzés pedig igazán különleges volt: elbúcsúzott a nemzeti csapattól a válogatottságot az Európa-bajnokság után lemondó Király Gábor és Juhász Roland. Rajtuk kívül Vanczák Vilmost és Hajnal Tamást is most búcsúztatták, ők öltönyben, a lelátóról követték a mérkőzést. A kezdő sípszó előtt azért ők ott voltak a gyepen, mind a négy játékos emlékplakettet kapott Csányi Sándoréktól, a közönség pedig felállva tapsolt.

  • Király Gábor 1998-ban mutatkozott be a válogatottban, 108 meccse magyar rekord és ő legidősebb játékos, aki Eb-n játszott (vele egy külön cikkben is foglalkoztunk);
  • Juhász Roland 2004-ben debütált, ő 95 meccsen hat gólt szerzett;
  • Hajnal Tamás 2004 és 2013 között 59 mérkőzésen 7 találatot jegyzett;
  • Vanczák Vilmos 2004 és 2015 között 79 meccset játszott, négy gólt jegyzett.
Galéria
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

Ami a mérkőzést illeti, a svédek kezdtek veszélyesebben, a 16. percben volt egy kapufájuk, majd nem sokkal később Királynak kellett bravúrral védenie. A mackóalsós kapus végül a 28. percben hagyta el a pályát, egy újonc, Megyeri Balázs érkezett a helyére.

És milyen pechesen… Merthogy rögtön egy szabadrúgást kellett volna védenie, ám a labda megpattant a szétrebbenő sorfalon, esélye sem volt Megyerinek.

A félidő vége előtt búcsúzott el másik kiválóságunk, Juhász Roland helyére is egy újonc, Hangya Szilveszter állt be. A szünetben a rutinos védő a könnyeivel küszködve nyilatkozott az M4 Sportnak.

A második játékrész nagy részében a svédek akarata érvényesült, több nagy helyzetük is volt, ebből egyet értékesítettek. Thelin használta ki, hogy a védelmünk nem tudott felszabadítani, a 67. percben kilőtte a hosszú alsót. Az öt újoncot (Berecz Zsombor, Botka Endre és Nagy Dominik állt még be) avató magyar válogatott idei utolsó mérkőzésén 2-0-ra kikapott.

A szurkolók az utolsó percekben állva tapsoltak meg az Eb-résztvétellel is színesített 2016-os esztendőt, majd elénekelték a Himnuszt a játékosoknak a lefújás után.

Eredmény – felkészülési mérkőzés

Magyarország – Svédország 0-2 (0-1)

Magyarország: Király (Megyeri, 28.) – Fiola (Botka, 69.), Pintér, Juhász (Hangya, 44.), Kádár – Vida (Berecz, a szünetben), Elek – Németh K., Stieber, Lovrencsics (Nagy D., 77.) – Priskin (Böde, 58.)

Svédország: Nordfeld – Krafth (Wahlqvist, 73.), Jansson, Granquist (Lindelöf, a szünetben), Wendt – Rohdén, Johansson (Fransson, 81.), Hiljemark, Larsson (Claesson, 65.) – Thelin (Guidetti, 73.), Nyman

Gólszerző: Larsson (30.), Thelin (67.)

Sárga lap: Rohden (19.), Jansson (85.)

Piros lap:

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK

A svédek magabiztos játékkal nyertek 2-0-ra, de ezen a mérkőzésen az eredmény másodlagos volt. Király Gábor és Juhász Roland a pályán búcsúzott, Vanczák Vilmosnak és Hajnal Tamásnak is megköszönte az MLSZ a válogatottban nyújtott teljesítményt. Bernd Storck rengeteg újoncnak adott bizonyítási lehetőséget. Ez volt az idei utolsó meccse a csapatnak.

Még két perc

Ennyi lesz a hosszabbítás, hátha belefér egy szépítő találat. Zúg az “álljatok föl”, a közönség megköszöni az egész évet, Eb-stül, mindenestül.

Magyar helyzet!

Kádár ívelte be a labdát a védők mögé, az őrzőjéről leváló Németh egyből lőtt, de kapu fölé. Ez mondjuk szép támadás volt.

Húha, majdnem 0-3

Kijátszották a magyar védelmet a svédet, az akció végén Nyman passzolt keresztbe a kapunk előtt, Thelin azonban egy ütemmel lemaradt a labdáról. Ziccer lett volna, ha eléri.

Góllá érett a svéd fölény

Már az imént is volt egy veszélyes támadása a svéd csapatnak, akkor még megúsztuk, de most nem tudtunk felszabadítani, Thelin elé pattant a labda, aki éles szögből kilőtte a hosszú alsó sarkot. 0-2.

Újabb magyar csere

Priskin Tamás is elhagyja a pályát, a helyére pedig a közönségkedvenc Böde Dániel állt be. Csak nehogy leálljon vele kötözködni egy svéd, a norvégok már megtapasztalták, az mivel jár.

A svédek a veszélyesebbek egyelőre

Támadnak-támadnak, igaz, egyelőre nem olyan hatékonyan. Most sikerült kitörni a szorításukból, Hangya beadása után Elek fejelt, de csemege volt a kapusnak a védés.

Megy a második félidő!

Csere mindkét oldalon: a magyar csapatban Vida helyére az újonc Berecz Zsombor állt be, a túloldalon Granquist helyett Lindelöf.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK

A svédek vezetnek 1-0-ra, de ez a félidő nem róluk szólt. Kezdő volt és elbúcsúzott Király Gábor illetve Juhász Roland is, egy korszak zárult le a válogatott életében. Ikonikus módon mindketten újonc játékosnak adták át a helyüket, Megyeri Balázs és Hangya Szilveszter álltak be.

Újra felállva tapsol mindenki: Juhász is elhagyja a pályát

Egy újabb ikon fejezi be a válogatottnál. Juhász Roland hagyja el a pályát, mindenkit megölel. Király Gábor neki adta át a csapatkapitányi karszalagot, Juhász Roland pedig Priskin Tamásnak. Újabb debütáló a csapatban, Hangya Szilveszter állt be.

Vezetnek a svédek

Szegény Megyeri… Rögtön egy szabadrúgást kellett volna védenie a debütáló kapusnak, Larsson lökete után azonban megpattant a labda a szétrebbenő sorfalon, a frissen beállt magyar kapus tehetetlen volt. 0-1.

Király hagyja el a pályát - felállva tapsolja mindenki

És most ért véget egy válogatott karrier. 108 válogatott mérkőzés után vastaps közepette hagyja el a pályát Király Gábor. A kivetítőn első megmozdulása, amikor védte Toni Polster tizenegyesét Ausztria ellen, még 1998-ban. Megyeri Balázs váltja.

Magyar gólhelyzet!

Fiola adott forintos labdát Némethnek aki szépen cselezte el magát lövőhelyzetig, de centikkel eltévesztette a kaput.

A magyar kapuban a labda, de...

Thelin lépett ki, ki is lőtte a bal alsót, de már amikor megindult látszott, hogy lesen kapta a labdát és lendült is az asszisztens zászlaja. Magyar szabadrúgás kifelé.

Mekkora Király-bravúr, te jó ég!

Megint balról érkeztek a svédek, Nyman tökéletes ütemben ugratta ki Larssont aki kapásból a kapura is tette a labdát, Királyról azonban még csak ki sem pattant a közeli, lapos lövés. Bravó!

Kis híján vezetnek a svédek

Egy távoli lövés pattant meg Király előtt, meg is tréfálta kapusunkat, akiről középre pattant ki a laszti, Thelin azonban a kapufát találta el. Ezt megúsztuk…

Veszélyes svéd támadás

A bal szélen vezetett támadást az északi csapat, jött is a beívelés és Nyman jó ütemben ugrott fel fejelni, ám eltévesztette a kaput. Király Gábor intett nyugalomra mindenkit, rajta volt a történéseken.

Olvasói sztorik