Belföld

Az ORTT Panaszbizottsága szerint Lovas István megsértette a médiatörvényt

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának állásfoglalása szerint a Magyar Rádió május 25-én sugárzott Vasárnapi Újság című műsorában Lovas István megsértette a műsorszolgáltatás alapelveit - erősítette meg kedden az MTI információját Molnár Péter soros elnök.

A panaszbizottság június 16-i ülésén foglalkozott a műsor elleni beadvánnyal, s hozta meg egyelőre még nem jogerős állásfoglalását – mondta az ORTT Panaszbizottságának soros elnöke. Hozzátette: az állásfoglalással kapcsolatban még nem érkezett fellebbezés.

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996-os törvény 51. paragrafusa szerint a panaszbizottság állásfoglalása ellen, a közléstől számított negyvennyolc órán belül, az ORTT-hez jogorvoslati kérelemmel lehet fordulni.

Molnár Péter emlékeztetett arra, hogy a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora ellen már több panaszt vizsgált az ORTT. A soros elnök a jelen panasszal kapcsolatban is – amelyet Márványi György, az MSZP sajtótagozatának ügyvezetője tett – fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Vasárnapi Újság című műsort ismételt és súlyos törvénysértések miatt két évvel ezelőtt már az ORTT is elmarasztalta. Sokszor megtette ugyanezt a panaszbizottság is, de lényegében eredménytelenül.

A soros elnök véleménye szerint ez a helyzet méltatlan a közszolgálati rádióhoz és haladéktalan változtatást igényel.

Az MTI értesülése szerint az eljáró tanács állásfoglalása tartalmazza, hogy Lovas István a György Péter esztéta írásából vett idézetek közé illesztett, s az eredeti témájától messze elkanyarodó véleménynyilvánítással túllépte a politikai jegyzet műfajának határait, és ezzel megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény közszolgálati médiára vonatkozó előírásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik