Sport

Magyar Örökség Díjat kapott a Győr és Görbicz

A rangos elismerést szombat délelőtt vette át a kézilabdacsapat klasszisa, Görbicz Anita, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület elismerése egyrészt a klub hosszú évtizedekre visszanyúló, erős alapokon nyugvó működtetésének szól.

Ennek eredményeképpen az ETO évek óta Magyarország legsikeresebb sportklubjának, és a közel ezer utánpótlás kézilabdázóval a legnagyobb hazai kézilabda utánpótlás-műhelyének mondhatja magát. A csapat mellett elismerésben részesült a klub és a nemzeti válogatott legnagyobb klasszisa, Görbicz Anita is, aki idén a Győri Audi ETO csapatát a Bajnokok Ligája megnyeréséig, decemberben pedig a nemzeti válogatottat Európa-bajnoki bronzéremig vezette – emlékeztet a Győr csapatának weboldala.


Fotó: AFP

„Amikor ilyen elismerést kapok, mindig arra gondolok, hogy megérte az a rengeteg munka, amit belefektettem a kézilabdába. Ha pedig csak néhány kislány is miattam kezd el kézilabdázni, akkor főleg büszke vagyok arra, hogy példakép lehetek” – nyilatkozta Görbicz Anita a díj átvétele után.

Az 1995-ben alapított, civil kezdeményezésen alapuló Magyar Örökség Díj az odaítélő Bizottság megfogalmazásában azon teljesítmények elismerésére adományozható, „melyek a magyar önazonosságtudat szempontjából meghatározóan fontosnak minősíthetők, s az unokáink unokái számára is példát jelentenek.”

A sport területén eddig többek között az Aranycsapat, az 1956-os olimpiai bajnok vízilabdacsapat, Egerszegi Krisztina, Gyarmati Dezső és a magyar kajak-kenu sportág kapott Magyar Örökség Díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik