Élet-Stílus

Közel 10 százalékkal nőtt az európai focipiac

Egy könyvvizsgálói jelentés szerint a tavalyihoz képest 9 százalékos gyarapodást mutatva 12,6 milliárd euróra emelkedett az európai futballpiac értéke.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

A Deloitte cég éves felmérése azt mutatja, hogy továbbra is az angol Premier League (PL) klubjai teljesítenek a legjobban árbevétel (kétmilliárd euró) és nyereségesség (200 millió euró) szempontjából egyaránt. A következő szezonban az új közvetítési szerződések révén az összesített árbevétel várhatóan meghaladja a 2,5 milliárd eurót.

Az olasz labdarúgás nehézségei miatt ugyanakkor a Premier League és a Serie A bevételei közti különbség akár az egymilliárd eurót is elérheti a 2007/2008-as idényben.

A jelentés kitér arra is, hogy 2006-ban az öt nagy (angol, olasz, német, spanyol, francia) pontvadászat együttes árbevétele 53 százalékát – 66,7 milliárd euró – tette ki a futballpiac forgalmának. A PL mellett a többi bajnokság bevétele: Olaszország 1,4 milliárd, Németország 1,2, Spanyolország 1,2, Franciaország 0,9. Érdekes, hogy utóbbi, azaz a Ligue 1 produkálta a legnagyobb emelkedést 31 százalékkal.

Az 1995/1996-os idényben az olasz és angol klubok még azonos szinten álltak mind árbevétel (450-500 millió euró), mind átlagnézőszám (mérkőzésenként 30 ezer néző) tekintetében. A Serie A-ban az utóbbi idők botrányai miatt 20 ezer alá esett a nézőszám, amely jelenleg a legalacsonyabb az öt nagy sorozat között. Feltűnő az is, hogy az öt élbajnokságot követő holland Eredivisie 355 milliós forgalmával is messze elmarad az angol másodosztály 460 milliójától…

A Bajnokok Ligája 600 milliós forgalmat ért el a központilag kezelt közvetítési és szponzorálási szerződésekből, amelynek 72 százalékát, azaz 437 milliót osztottak szét a BL-főtábla 32 csapata között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik