Egészséges étkezés ide vagy oda, sajnos ez még nem garancia a szép, erős és egészséges körmökre. A rétegződés, töredezés, és a lassú növekedés visszatérő problémák lehetnek – mondja Dendy Engelman bőrgyógyász, a New York Medical College adjunktusa. Mindez nem meglepő, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a genetikának igen nagy szerepe van ebben is.
Ettől függetlenül vannak olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztásával javíthatunk az idegesítő körömproblémákon.
Tojás
A tojás tele van fehérjével, ami kulcsfontosságú tápanyag a körömnövekedés szempontjából. Egészen pontosan a körömlemez fő alkotóeleme – hangsúlyozza Engelman. Emellett a tojás gazdag B vitaminban, amelyről kimutatták, hogy úgyszintén szerepet játszik a köröm növekedésében.
Brokkoli
Annak érdekében, hogy az elfogyasztott fehérjét a szervezet fel tudja használni, szükséges van a cisztein nevű aminósavra. Szerencsére a brokkoliban bőven van belőle.
Lazac
Ez a finom rózsaszín húsú hal rengeteg fehérjét és cinket tartalmaz, ami úgyszintén a fehérje felszívódását támogatja. Ezenkívül nincs híján a szelénnek és réznek sem, melyek elősegítik a kollagén termelést, ez utóbbi pedig a körmök növekedését.
Kókuszolaj
Az egészséges zsírok, mint például a kókuszolaj, növelik a szervezet tápanyagfelszívó képességét – magyarázza a bőrgyógyász. Nem beszélve a benne található jótékony vitaminokról (A, D, E, K) amelyek mind-mind hozzájárulnak a köröm erejéhez..
Csirke
A tojáshoz hasonlóan a csirkehús is rengeteg B-vitamint, fehérjét tartalmaz, de a cink is megtalálható benne. Ugye tudjuk már, hogy ezek mire jók?
Spenót
Spenótot enni az általános egészségmegőrzés miatt is fontos, de a körmöknek is igen jót tesz. Ennek oka, hogy a sötétzöld zöldség tele van a E-vitaminnal, vassal, B-vitaminnal, folsavval, és A-vitaminnal, amelyek mindegyike részt vállal a köröm szilárdságában és növekedésében. Juppi!
(via Women’s Health)