Nagyvilág

Használhatatlan a lelőtt orosz vadászbombázó feketedoboza

A Szu-24-es vadászbombázót november 24-én lőtték le a török-szíriai határon.

A feketedobozt gyártó “Izmerityelj” nevű vállalat és az incidenst vizsgáló nemzetközi szakértőkből álló bizottság rendelkezésre álló módszereivel és felszerelésével a tárolt repülési adatok helyreállítása és leolvasása jelen körülmények között lehetetlen a szerkezet belső sérülései miatt – mondta Szergej Bajnyetov, az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője.

A tárolóeszköz 16 mikrochipjéből 13 megsemmisült, míg a fennmaradó három sérült. Utóbbiak közül kettő olyan mértékben károsodott, hogy a rajtuk tárolt adatok elveszhettek.

A szakértők által elvégzett röntgenvizsgálatok szerint csak az egyik mikrochip lehet olyan állapotban, hogy információkat lehessen róla kimenteni. Ugyanakkor ez elég hosszú időt vehet igénybe – ismerte el Bajnyetov, aki hozzáfűzte, hogy tudományos kutatóintézetek szakértőit kívánják a vizsgálatokba bevonni.

Moszkvában brit és kínai szakértők jelenlétében a múlt héten felnyitották a feketedobozát, az eseményt a közelből, videoláncon keresztül figyelemmel kísérhették brit, kínai és indiai diplomaták, valamint újságírók is, és az orosz televízió is élőben közvetítette azt. Szergej Dronov, az orosz légierő parancsnokhelyettese azt közölte újságírókkal: Moszkva 14 országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vettek részt az adatok vizsgálatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik