Tudomány
Developed from RAW. retouched with special care and attention.

Viking ruhadarabokon azonosították az Allah szót

24.hu
24.hu

2017. 10. 13. 11:44

A portyázó és kereskedő vikingek időnként Ázsiáig is eljutottak, így nem csoda, hogy számtalan kultúrával találkoztak. A kutatók ennek ellenére nem számítottak arra, hogy arab feliratokat fognak azonosítani 9-10. századi viking temetkezési ruhákon.
Korábban a témában:

A textíliákat több mint 100 éve találták meg, akkor azonban úgy vélték, hogy a leletek átlagos viking temetkezési öltözékek. Annika Larsson, az Uppsala Egyetem régésze viszont a közelmúltban felfedezte, hogy a ruhák felirata igen különleges.

A leletek a svéd Gamla Uppsalánál és Birkánál azonosított hajósírokból kerültek elő. Larsson a maradványok elemzése során arra jutott, hogy az öltözékek anyaga a térségben idegen. A textíliákba szőtt apró geometrikus minták nem voltak jellemzőek a korabeli skandináv öltözködésre.

A szakértő úgy vélte, hogy az alapanyagokat nagyon távol, Közép-Ázsiában, Perzsiában vagy Kínában állították elő.

A későbbi elemzés felfedte, hogy a ruhák mintája valójában ősi arab írás, úgynevezett kufikus írás. Iráni kollégák segítségével két szót, az „Alit” és az „Allahot” is sikerült lefordítani. A szavakat a 100 vizsgált töredékből 10-en mutatták ki.

Kép: Annika Larsson

Larsson szerint gyakran azt feltételezik, hogy a keleti típusú tárgyak csak fosztogatással vagy kereskedelemmel kerülhettek a vikingekhez. A közelmúltban elemzett öltözékek azonban jellegzetes viking ruhadarabok. A felfedezés azt jelenti, hogy a skandináv népcsoport kapcsolatban állhatott síita közösségekkel – Ali kalifa ugyanis az irányzat számára kiemelten fontos. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy a vikingek egyszerűen lemásoltak egy arab feliratot.

Larsson nem zárja ki, hogy a sírokban muszlimok feküdtek. Korábbi DNS-vizsgálatok már bebizonyították, hogy bizonyos korabeli skandináviai nyughelyeken távoli területekről, például Perzsiából származó személyeket temettek el.

Az új vizsgálat azonban elsősorban azt bizonyítja, hogy a viking halotti öltözködésre hatást gyakorolt az iszlám kultúra.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Khosrork/Thinkstock)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.