Tudomány

A krio-elektronmikroszkópia fejlesztőié lett a 2017-es kémiai Nobel-díj

Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson nyerték a 2017-es kémiai Nobel-díjat - számol be a Nobel-díj hivatalos oldala.

Hétfőn a 2017-es fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, kedden a fizikai Nobel-díj, ma pedig a kémiai kategória győzteseit ismertette a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Idén Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson nyertek kémiai kategóriában. A szakértők a díjat krio-elektronmikroszkópia létrehozásáért kapták meg, melynek segítségével egyszerűbbé és jobbá vált a biomolekulák képalkotása. A módszer jelentősen előmozdította a biokémia fejlődését.

Bár a képalkotás fontos szerepet tölt be a tudományban, sokáig technológiai problémák akadályozták a biokémia feltérképezését.

Aztán jött a krio-elektronmikroszkópia.

Napjainkban a szakértők képesek vizualizálni a biomolekulák mozgását. Ez nem csak az élet kémiai alapjának megértése, de az új gyógyszerek fejlesztése miatt is fontos.

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az elektronmikroszkópokkal lehetetlen biológiai anyagokat tanulmányozni, mert az elektronsugarak elpusztítják azokat. 1990-ben viszont Henderson áttörést ért el, amikor atomi felbontásban hozott létre háromdimenziós felvételeket egy fehérjéről.

Az eljárást Frank tette alkalmazhatóvá. 1975-1986 között olyan képalkotó eljárást dolgozott ki, mellyel az elektronmikroszkópok kétdimenziós képét elemezve és egyesítve háromdimenziós struktúrákat lehet készíteni.

Dubochet vizet adott az elektronmikroszkóphoz. A víz folyadék halmazállapotban elpárolog az eszköz vákuumában, ettől pedig összeomlanak a biomolekulák. Az 1980-as évek elején azonban a szakértő olyan gyorsan hűtötte le a vizet, hogy az megőrizte folyékony formáját. Az anyagban biológiai mintát tárolt, amely így képes volt a légüres térben is megtartani természetes alakját.

A három felfedezés után optimalizálták az elektronmikroszkópot.

A várt atomi felbontást 2013-ban érték el, mára pedig a kutatók képesek háromdimenziós modelleket alkotni a biomolekulákról.

Az utóbbi években az antibiotikum-ellenállást okozó fehérjéktől kezdve a Zika-vírus felszínéig számtalan érdekes struktúráról sikerült felvételt készíteni. A krio-elektronmikroszkópiának köszönhetően a biokémia látványos fejlődés előtt áll.

A héten még két kategória győzteseit mutatják be. Csütörtökön az irodalmi, pénteken a békedíj, jövő héten, október 9-én pedig a közgazdasági díj nyertesét ismertetik.

(Kiemelt kép: Facebook/Nobel Prize)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik