Tudomány

Megöltek egy több mint 5 méteres krokodilt

A fenséges állatra golyóval a fejében találtak rá. Valaki „megijedhetett tőle”, de a baj csak most, a gigantikus hím pusztulásával kezdődik.

Ausztrália északkeleti részén járunk, Queensland államban. A hatóságokhoz csütörtökön futott be az értesítés, miszerint egy termetes krokodil teteme sodródik Rockhampton közelében a Fitzroy folyón. A helyszínre érkező környezetvédelmi szakemberek és rendőrök az állam legnagyobb hüllőjét emelték ki a vízből:

a hím bordás krokodil testhossza 5,2 méter, életkorát 80-100 évre becslik.

Lelőtték

A közeli farmer, az évtizedek óta krokodilok szállításával is foglalkozó John Leaver azt mondta, 5 méteres krokodillal jó 20-30 éve nem találkoztak Queenslandben. Lehet, hogy illegálisan lőttek vagy fogtak be ekkora példányt, de hivatalosan hosszú idő óta ez volt a legnagyobb krokodil az államban.

Halálának körülményei egészen nyilvánvalóak, miután feje tetején egy nagy kaliberű puskából származó golyó ütötte lyuk látható. Védett állatról van szó, ezért a rendőrség nyomozást indított az ügyben, amiről Leaver csak annyit mondott: „valaki nagyon megrettenhetett tőle…” – idézi a The Guardian.

Queensland Police

Emberre támadhatnak

Egy ilyen nagyszerű állat, a környék domináns hímjének megölése természetvédelmi és erkölcsi szempontból is igencsak aggályos, ám következményeként veszélyes helyzet alakulhat ki. Az erősen territoriális krokodilok ugyanis még az embertől is aktívan védelmezik területüket, a hímek agressziója pedig a következő napokban, hónapokban a tetőfokára hág:

A „szuperhím” eltűnésével a megkezdődik a dominanciaharc, a hímek komoly csatákat vívnak majd a terület ura címért. Szakértők szerint ezzel az emberre nem jelentenek közvetlen veszélyt, de most egy darabig nem árt velük vigyázni.

Csak a nagy cápáktól kell tartania

A bordás krokodilok nemcsak méretükkel és agresszív viselkedésükkel vívnak ki tiszteletet és csodálatot. India délkeleti részétől Ausztrália északi pereméig ők uralják a folyókat és a tengert, kiváló úszók.

A krokodilok közül ez az egyetlen faj, amelyik kimerészkedik a nyílt tengerekre is, vadászat közben több száz kilométerre is eltávolodik a parttól. Szervezete hatékonyan kiválasztja a sót, az óceánban csupán egyetlen kellemetlenséget kell elviselnie: ott már nem ő a csúcsragadozó, a nagyobb cápáktól nem árt távol tartania magát.

Igazi közege viszont az édesvíz, nagyobb folyókban, mocsarakban, tavakban érzi igazán jól magát, ahol még egy bivalyt is könnyedén leterít, ha éhes.

(Kiemelt kép: Queensland Police)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik