Tudomány

650 koponyát találtak egy mexikóvárosi épületben

Rengeteg új kérdést vet fel az azték birodalom áldozati kultúrájáról az a 650 emberi koponya, amit a héten tártak fel Mexikóváros szíve alatt.

A The Guardian beszámolója szerint a koponyákat – melyek főként nőké és gyerekeké voltak – az aztékok fő temploma, a Templo Mayor közelében találták meg.

A leletek feltehetően egy koponyagyűjtemény részét képezhették, amivel az aztékok megpróbáltak félelmet kelteni a spanyol konkvisztádorokra, amikor megszállták a várost Hernan Cortes irányításával.

A régészek mindazonáltal csak férfi koponyákra számítottak, nők és gyerekek ugyanis aligha jártak háborúzni abban az időben.

Valami olyasmi történt, amiről nem volt feljegyzésünk, és nagyon új a számunkra

– mondta Rodrigo Bolanos kutatásvezető.

Egy másik régész arról beszélt, hogy a koponyákat minden bizonnyal előbb közszemlére bocsátották és csak azután helyezték el őket a toronyba.

Az szinte biztos, hogy a felfedezett torony egyike azon koponyaépületeknek, amit Andres de Tapia spanyol katona feljegyzett az 1521-es mexikói hódítás alkalmával.

Nem kétséges, hogy a torony volt az egyik koponya épületek által említett Andres de Tapia, egy spanyol katona, aki kísérte Cortes az 1521 hódítás Mexikó, Barrera mondta.

Tapia több ezer koponyát számolt a helyszínen az írásos emlékek szerint. Idáig 676 került elő belőlük, de a szám folyamatosan nőni fog az ásatások előrehaladtával.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik