Tudomány

Trump kormánya hadat üzent a veszélyeztetett tengeri állatoknak

Trump Amerikája folytatja a harcot a veszélyeztetett fajok ellen. Ezúttal a kaliforniai partok tengeri emlőseinek és teknőseinek védelméről mondtak le.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) halászati osztálya a héten jelentette be, hogy elveti azt a javaslatot, mellyel a tengeri emlősöket és teknősöket védték volna a kardhalak halászásához használt kopoltyúhálókkal szemben. A környezetvédelmi szakértők úgy gondolják, a döntés a Trump-kormány hadüzenete a veszélyeztetett tengeri fajoknak.

Todd Steiner, a kaliforniai Turtle Island Restoration Network igazgatója szerint a rendszer hadat üzent a kaliforniai partoknál élő a bálnáknak, delfineknek és teknősöknek.

Ez a döntés csak még több potenciális bírósági eljáráshoz és jogalkotáshoz fog vezetni ezen halászattal kapcsolatban. Ez nem egy jó jel

– tette hozzá a szakember.

A halászati ipar megbízottjaiból, törzsi képviselőkből, szövetségi és állami hivatalnokokból, illetve környezetvédelmi szakértőkből álló Csendes-óceáni Halgazdálkodási Tanács még 2015-ben indítványozta a szabályzatot. Az előterjesztés célja az volt, hogy csökkentsék a kardhalak halászásához használt hosszú, közel láthatatlan kopoltyúhálókkal elpusztított és megsebesített tengeri emlősök és teknősök számát.

A javaslat számtalan veszélyeztetett állatot megóvhatott volna, többek közt a hosszúszárnyú bálnát, a közönséges barázdásbálnát, a nagy ámbráscetet, a palackorrú delfint, a kérgesteknőst és az álcserepesteknőst.

A szabályzattal magas járulékos fogás esetén akár két évre is betilthatták volna a kopoltyúhálók használatát. Az indítvány húsz vagy kevesebb hajóban korlátozta volna a Kalifornia partjainál halászó járművek számát. A tervezet nem csak a tengeri emlősökre és teknősökre, de az egész óceáni ökoszisztémára komoly hatással lett volna.

Gazdasági okokra hivatkoznak

A Biológiai Sokféleség Központja adatai alapján a kardhalak halászatához használt kaliforniai kopoltyúhálók évente több mint száz védett bálnát, delfint és fókát, illetve több ezer cápát és egyéb halat ejtenek el. A szervezet szerint ez a halászati módszer több bálnát és delfint öl meg, mint az összes többi nyugat-amerikai és alaszkai technika együttesen.

A NOAA a héten jelentette be, hogy félreteszi a javaslatot, mivel a védelem költségei messze meghaladják az előnyeit. Michael Milstein, a hivatal szóvivője gazdasági okokra hivatkozott.

Kiemelte, hogy a szabály sokkal nagyobb hatással lett volna a kopoltyúhálós flottára, mint korábban gondolták. Milstein hozzátette, a kardhalak halászatát így is rengeteget szabályozták, és az 1990-es évek óta határozottan csökkent a hálók által megölt bálnák, delfinek és teknősök száma. A környezetvédelmi szervezetek ugyanakkor elutasították a NOAA érveit.

Todd Steiner megjegyezte, hogy a járulékos fogás csökkenése annak is tulajdonítható, hogy a kaliforniai kopoltyúhálós flotta az elmúlt évek során jelentősen zsugorodott: 1994-ben még 129, 2016-ban már csak 20 hajóval halásztak a térségben.

Katherine Kilduff, a Biológiai Sokféleség Központjának ügyvédje szerint a javuló számok ellenére a hálók továbbra is rengeteg állatot sebesítenek meg és ölnek meg. Mivel a régióban egyes fajok egyedszáma már eleve alacsony, minden egyes élőlény sokat számít.

(Huffington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik