Tudomány

A Greenpeace azonnali lépéseket sürget a Szamos védelmében

A Greenpeace Magyarország is reagált a Szamosnál tapasztalt szennyezettségre.

Közleményben reagált a folyónál kialakult helyzetre a Greenpeace Magyarország. Mint korábban megírtuk, nem csak a Szamost, de a Tiszát is hosszú szakaszon érinti a Romániából származó szennyezés. A probléma oka egy határhoz közeli húsüzem, amely a feldolgozásból hátramaradt hulladékot a vízbe ereszti.

A Greenpeace magyar, szlovák és román szakértői június elején vizsgálták meg a Szamos vízminőségét a Szatmár megyében található Vetésnél. Az elemzés eredményei megdöbbentőek voltak: a víz bakteriológiai és kémiai szennyezettsége jelentősnek bizonyult, az E. coli száma több nagyságrenddel meghaladta az elfogadható értéket.

A szennyvíz befolyása alatt nem sokkal a bakteriális telepszám a normálisnak tekinthető érték közel harmincszorosára ugrott.

A szennyezés nyomai még a határ túlsó oldalán is felfedezhetőek voltak.

Elfogadhatatlan, hogy a botrány kirobbanása után több héttel, a román hatóságok ígéretei ellenére, még mindig nem szűnt meg a folyó szennyezése. A fertőző szerves hulladék továbbra is tisztítatlanul ömlik a Szamosba, ami nem sokkal később a Tiszába jut

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A szervezet a vizsgálat eredményeiről a magyar és a román hatóságokat is értesítette. A csoport azonnali lépéseket sürget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik