Tudomány

A kihalás szélén áll a világ legkisebb cetfaja

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 06:47

Örökre eltűnhet a legkisebb méretű és elterjedésű cetfaj - számol be a WWF Magyarország. A WWF új elemzése szerint a “tenger pandájának” is nevezett kaliforniai disznódelfinből nagyjából 30 példány maradt napjainkra.
Korábban a témában:

A kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb részén előforduló kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) a kihalás szélére sodródott. A vaquita, vagy kaliforniai barnadelfin néven is ismert fajból 30 vagy annál kevesebb példány maradt az új vizsgálat szerint. Éppen ezért az élőlény megóvása érdekében a WWF azonnali kollektív fellépést sürget.

A faj számára a legnagyobb veszélyt a kopoltyúhálók használata jelenti. Mexikóban immár két éve illegális az efféle hálók használata, de a helyiek továbbra is halásznak az eszközökkel, a használatukra vonatkozó tiltást ráadásul május végén fel fogják oldani.

A kopoltyúhálók használata 2011-2016 közt a kaliforniai disznódelfin-populáció 90 százalékának eltűnésével járt.

Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója szerint a fajt kevesebb mint 60 éve fedeztük fel, de már így is a kihalás szélére sodortuk. Rickard úgy véli, hogy a csökkenő egyedszám azt bizonyítja, hogy a vaquiták megóvásáért tett erőfeszítések kevésnek bizonyultak.

A szervezet a megdöbbentő adatok miatt felszólította a helyi kormányt, hogy azonnal és állandó jelleggel tiltsa be a hálók használatát, gyűjtse be az elszabadult hálódarabokat, illetve találjon valamilyen alternatívát a halászok számára a veszélyes hálók helyett.

A faj védelméért az Egyesült Államok WWF-szervezetének egyik leghíresebb kuratóriumi tagja, Leonardo DiCaprio is kiállt. A színész közösségi oldalain buzdítja a követőit, hogy a WWF oldalán keresztül támogassák a disznódelfinek megmentését célzó lépéseket.

A “tenger pandájának” is hívott faj egyedeit egyébként a halászok nem szándékosan fogják ki. A helyiek ugyanis alapvetően egy szintén veszélyeztetett élőlényre, a totoaba nevű halat halásszák. A kivetett háló viszont nem válogat, számtalan más állat belegabalyodik.

A totoaba kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik. A WWF-nél úgy gondolják, hogy a halból készült termékek árusításának és szállításának nemzetközi tilalmával közvetett módon a kaliforniai disznódelfint is megóvhatnák. Ehhez viszont globális összefogásra lesz szükség.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.