Tudomány

Magyarok sem mehettek az olimpiára

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 05. 08. 17:01

Korábban a témában:

Egyetlen ország sem szúrhat ki jobban sportolóival, mint hogy megtiltja nekik az olimpián való részvételt – ez történt 1984-ben Magyarországon (is). Egy élet álma, munkája, küzdelme, és jó eséllyel egyetlen lehetősége mehet füstbe egyetlen, egyébként teljesen értelmetlen politikai döntéssel.

A történet 1980 tavaszán kezdődött, abban az évben Moszkva rendezte a nyári olimpiai játékokat. Év elején a két szuperhatalom közötti viszony meglehetősen feszült volt, miután előző év karácsonyán a szovjet Vörös Hadsereg inváziót indított Afganisztán ellen. Jimmy Carter elnök fenyegetőzéseit és ultimátumait a szovjet vezetők figyelmen kívül hagyták, mire az elnök egy “látványos akcióval” próbált csapást mérni a kommunista hatalom tekintélyére.

Megértem, hogy mit éreznek […] de amit teszünk, azzal megvédjük az olimpia szellemét és minőségét, nem pedig elpusztítjuk azt

fogalmazott amerikai sportolók előtt, amikor 1980. március 21-én – nem egészen négy hónappal a játékok megnyitója előtt – bejelentette, hogy az USA bojkottálja a moszkvai olimpiát. Amely sportoló nem lett volna hajlandó “önszántából” távol maradni, azt útlevele bevonásával fenyegették meg.

Kiskapuk

Az amerikai bojkotthoz több nyugati állam is csatlakozott, de csak “ímmel-ámmal”: Európából például egyedül az NSZK maradt távol az USA-hoz hasonló következetességgel, a többség kiskapukat keresett. Dánia és Ausztrália például az olimpiai zászló alatt indította el küldötteit, mások, mint Belgium vagy Franciaország csak a megnyitó ünnepséget bojkottálták. Később az ő sportolóik az olimpiai zászló alatt versenyeztek, győzelmük esetén pedig az olimpiai himnusz csendült fel tiszteletükre.

A végén az 1980-as moszkvai olimpián 65 meghívott ország nem vett részt, ám ezek nagy része is anyagi és nem elvi okokból maradt távol.

Kölcsön kenyér visszajár és a bosszú akkor a legédesebb, ha hideg – járhatott a szovjet politikusok fejében, amikor csaknem az utolsó pillanatban, 1984. május 8-án bojkottot jelentettek be a XXIII., Los Angeles-i nyári olimpiára.

Mi is elítéltük…

Mondvacsinált indokokat hoztak, mint néhány személyes sértődés, ellentét, erkölcsi aggályokat fogalmaztak meg, hogy az amerikaiak csak üzleti érdekből vállalják a szervezezést és a többi. A legfőbb érv viszont az volt, hogy az ellenséges hangulatban nem látják biztosítva a szovjet sportolók biztonságát.

A magyar Olimpiai Bizottság is beállt a sorba, és kijelentette:

elítél minden olyan törekvést, amelyek a Szovjetunió és más szocialista országok sportolói ellen irányulnak.

És természetesen mi is bojkottáltuk az olimpiát, miként Kína ,Románia és Jugoszlávia kivételével a szocialista országok. A szovjet hiszti épp annyira nem ért célt, mint annak idején az amerikai, sőt. Összesen 15 ország maradt távol, 141 vett részt és ez a szám a 6797 indulóval együtt csúcsnak számított az újkori olimpiák történetében.

A bojkottnak tényleg semmi értelme nem volt, ezzel szemben számtalan kiváló sportolót, csak a magyarok közül: a birkózó Gáspár Tamást, a tornász Guczoghy Györgyöt, a vívó Stefanek Gertrúdot és Kolczonay Ernőt, a sportlövő Kotroczó Lászlónét, a cselgáncsozó Nagysolymosi Sándort, és Fábián László öttusázót (is) megfosztottak élete céljának elérésétől. Hosszú évek szorgalmas munkája veszett kárba, még csak lehetőségük sem nyílt az olimpiai részvételre – emeli ki az Olimpia.hu.

Sovány vigaszt jelentettek számukra az olimpia előtt és után megrendezett Barátság játékok, ahol a győztesek az olimpiai jutalmaknak megfelelő összeget, egy Zsiguli árát (körülbelül százezer forintot) kapták.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.