Tudomány

Brit kutatók poszméheket tanítottak “focizni”

24.hu
24.hu

2017. 02. 24. 13:28

A Londoni Mária Királyné Egyetem (QMUL) kutatói poszméheket tanítottak be arra, hogy apró labdákat juttassanak célba.
Korábban a témában:

Az új tanulmány adatai alapján azok a fajok, melyeknek életmódja megköveteli a fejlett tanulási képességeket, a környezeti nyomásra teljesen új készségeket is tanulhatnak.

Lars Chittka, a QMUL kutatója úgy véli, eredményeik beütötték az utolsó szöget annak az elméletnek a koporsójába, mely szerint a rovarok csak korlátozott viselkedésbeli rugalmassággal és egyszerűbb tanulási képességekkel rendelkeznek.

Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy a dongók igen sokféle kognitív feladatot tudnak ellátni. Az eddigi kutatások során azonban a rovaroknak olyan problémákat kellett megoldaniuk, melyekkel a természetben is találkoztak.

Az új kutatásban kifejezetten olyan kihívások elé állították a dongókat, melyekhez hasonlókkal környezetükben nem szoktak megküzdeni.

A kísérletben a rovaroknak egy apró golyót kellett eljuttatniuk egy bizonyos helyre, hogy élelmet kapjanak. Ehhez a rovarokat először arra tanították meg, hogy megtalálják a “pályán” elhelyezett gömböket.

Az élőlényeket ezután három csoportba osztották: az elsőbe olyanok kerültek, melyek egy előre betanított poszméh “gólszerzését” nézhették végig; a másodikba olyanok, melyek úgy jutottak táplálékhoz, hogy előtte egy mágnes segítségével irányították a labdát a megfelelő helyre; a harmadikba pedig azok, melyek már eleve a célnál találták a golyót, mellette pedig a jutalmat.

Az elemzés kimutatta, hogy azok a rovarok tanulták meg a leghatékonyabban a trükköt, melyek az első csoportba kerültek.

Olli J. Loukola, a kutatás vezetője szerint az első csoportba sorolt dongók néha egészen más módon oldották meg a feladatot. Ez azt jelenti, hogy ez élőlények nem csupán ellesték társaiktól a technikát, hanem finomítottak is rajta. Ez elképesztő rugalmasságról árulkodik.

A vizsgálatban a poszméheket olyan felületre helyezték, melyben három sárgára festett labda volt, mindegyik más-más távolságra a céltól. Ezután engedték be a már kiképzett dongókat, ezeket viszont korábban arra tanították, hogy csak a legtávolabbi golyót mozdítsák meg.

Miután az újonc rovarok háromszor megnézték a bemutatót, a kutatók őket is tesztelték. A szakértők arra lettek figyelmesek, hogy az élőlények sokszor a célhoz legközelebbi gömböt választották, sőt, a későbbi kísérletekben, melyekben más színű labdákat is használtak, a rovarokat nem zavarta meg az új árnyalatok bevezetése.

Az eredmények rámutattak, hogy megfelelő környezeti nyomás mellett az élőlények meglehetősen összetett feladatokat is meg tudnak oldani.

Mivel a poszméhek és egyéb rovarok rendkívül jelentős beporzók – az általunk fogyasztott növények szaporodásában is kulcsfontosságúak – viselkedésük és képességeik alaposabb megértése elengedhetetlen.

(Queen Mary University London)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.