Tudomány

Elevenszülő tengeri őshüllőt találtak

24.hu
24.hu

2017. 02. 15. 19:38

Egy új kutatás szerint a madarak és krokodilok távoli, ősi rokona igen különleges élőlény lehetett.
Korábban a témában:

Egészen mostanáig a kutatók úgy hitték, hogy a félelmetes tengeri őslények, a Dinocephalosaurus nembe sorolható fajok tojásokkal szaporodtak, éppen úgy, mint távoli rokonaik, a krokodilok és a madarak. Egy 245 millió éves vemhes példány fosszíliája azonban átírhatja a tudományos elméletet.

Jun Liu, a kínai Hefei Technológiai Egyetem szakértője és az új  tanulmány vezető szerzője szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a dinoszauruszokat is tartalmazó nagyobb csoportban, az Archosauromorphában elevenszülő élőlények is akadtak.

A vemhes Dinocephalosaurus maradványait a kínai Luoping Bióta Nemzeti Geopark területén találták meg, még 2008-ban. A középső triász időszakában élő, 4 méter hosszú példány a mai Dél-Kínát borító sekély tenger vizeiben vadászott.

Az őshüllő alapvetően halakkal táplálkozott, hosszú nyakát oldalirányba, legyezőszerűen mozgatva igyekezett elkapni a zsákmányt.

Felületesen úgy néz ki, mint a legendás Nessie

– állapította meg Liu.

Egy megkövesedett embrió

A megkövesedett Dinocephalosaurus különlegességét az adta, hogy a kutatók a fosszíliában egy embrió maradványait is felfedezték. A magzat meglehetősen apró volt, mérete csupán 12 százaléka volt az anyja testhosszának. A lelet szerencsére így is elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy Liu csapata elemezhesse az embrió anatómiáját, amely sokban hasonlított a kifejlett példányéhoz.

Annak felfedezése, hogy a magzat valóban a nagyobb élőlényhez tartozott, nem volt könnyű feladat. Először is azt kellett megállapítani, hogy az apró test a kifejlett példányon belül kövesedett-e meg, vagy azon kívül?

Másodszorra a szakértők azt fedezték fel, hogy a magzat nyaka előrefelé néz. Mivel a legtöbb tengeri ragadozó által lenyelt zsákmány – így például a vizsgált Dinocephalosaurus gyomrában azonosított félig megemésztett hal is – az ellenkező irányba néz, ez újabb bizonyíték volt arra, hogy az élőlényen belül megtalált fosszília egy embrió nyoma.

A kutatók az embrió testtartását is elemezték, amely sokban hasonlított a többi gerinces elevenszülőnél megfigyelt magzatpozícióra.

A kifejlett állaton belül nem fedezték fel a tojáshéjak nyomát, az embrió pedig sokkal fejlettebb volt, mint a lerakott tojásokban találhatóak. A szakértők szerint ezen jelek mind alátámasztják az elképzelést, hogy az érintett Dinocephalosaurus elevenszülő volt.

Az őslény a Archosauromorpha – azaz “uralkodógyík” – alosztályágba tartozott, egy olyan csoportba, melybe a dinoszauruszok és a pteroszauruszok mellett a mai madarak és krokodilok rokonai is. Korábban a tudósok nem tudták, hogy volt-e valamilyen evolúciós akadálya annak, hogy az élőlények manapság csak tojással szaporodnak. Az új felfedezés azonban rámutatott: az Archosauromorphák fejlődés során akadt olyan állat, amely elevenszülő volt.

A fosszília elemzésével a szakértők arra is találtak bizonyítékokat, hogy a Dinocephalosaurus genetikailag szabályozhatta az utódjai nemét. Az élőlény rokonainál hasonlót eddig csak a teknősöknél és krokodiloknál figyeltek meg, melyek a környezeti hőmérséklet tudják felhasználni.

Bár a felfedezés bizonyos szempontból igen meglepő, a Dinocephalosaurus mégsem az egyetlen ősi tengeri hüllő, amely elevenszülő volt. Pár éve egy olyan Ichthyosaurus fosszíliája került elő, amely a jelek szerint farfekvéses szülésbe halt bele.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.