Tudomány

Tömegesen pusztulnak el a fiatal afrikai pingvinek

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 17:43

Egyes afrikai pingvinek évszázadok óta használnak bizonyos biológiai jeleket, hogy megtalálják kedvenc halaikat. Most azonban ezen nyomok miatt a fiatal állatok olyan területekre tévednek, melyeken alig vár rájuk táplálék.
Korábban a témában:

A most azonosított jelenség az első óceáni ökológiai csapda, melyet a kutatók azonosítottak. Ökológiai csapdáról akkor beszélhetünk, amikor egy korábban megbízható, a természetben előforduló jel megváltozik, és így veszélybe sodorja az azt követő állatokat. A nyomokat befolyásoló tényezők sokszor az emberi tevékenység miatt jelentkeznek.

A pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) Dél-Afrika és Namíbia bizonyos területein fordulnak elő. Mikor a Nyugat-Fokföld partjainál élő fiatal madarak fészküket elhagyva első útjukra indulnak, a céljuk az, hogy elérjék a pingvinek elsődleges vadászterületét.

Richard Sherley, az Exeteri Egyetem kutatója szerint azonban a környezeti változások miatt most ezekben a régiókban szinte alig van hal.

A víz hőmérsékletének emelkedése, a sótartalom módosulása illetve a túlzott halászat ugyanis keleti irányba űzte a helyi populációkat. A pingvinek viszont mindent ugyanúgy csinálnak, ahogy eddig: követik az óceánban található biológiai jeleket.

Sherley szerint a pingvinek 20 százaléka éri csak meg az egy éves kort, részben az ökológiai csapda miatt.

Ökológiai csapdákat a szárazföldön már évtizedek óta azonosítanak a szakértők. A kutatók egy ideje már sejtik, hogy az óceánokban is megfigyelhető hasonló jelenség, az új vizsgálat azonban immár bizonyítékokkal is szolgál.

Rob Hale, a Melbourne-i Egyetem ökológusa bízik benne, hogy eredményeiknek köszönhetően újabb kutatások indulnak majd meg a vizekben. Az ökológiai csapdák megértése ugyanis segíthet a megelőzésben is.

Mi történhetett másfél évtized alatt?

A pingvinek vesztét feltehetőleg az okozza, hogy képesek érzékelni egy jellegzetes kémiai anyagot, melyet a fitoplanktonok eresztenek ki magukból, amikor megeszik őket. Az élőlényeket pedig a környéken elsősorban a madarak táplálékát jelentő szardíniák fogyasztják.

A probléma az, hogy a planktonok ezeket az egyedi jeleket néha máskor is kibocsátják, például akkor, ha viharba keverednek.

Így úgy hagynak maguk után nyomokat, hogy az út végén a pingvineket nem várja élelem.

Bár az idősebb madarak alkalmazkodtak, és a halakat követve immár keleti irányba indulnak vadászni, a fiatalokat még az ösztöneik hajtják. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a kifejlett állatok miért leleményesebbek.

A szakértők a namíbiai illetve a kelet-fokföldi populációkat is megfigyelték. A keleti csoportoknak tulajdonképpen hasznosak voltak a változások, hiszen a halpopulációk közelebb kerültek hozzájuk. A namíbiai kolóniák vadászterületein pedig a szardíniák és szardellák helyét más típusú halak, a gébek vették át.

A jelenség leginkább a nyugati populációkat érinti, ahol az elmúlt 15 év alatt nagyjából 80 százalékos csökkenés volt megfigyelhető az egyedszámban – egykor nagyjából 40 000 költőpár élt itt, manapság csak 5-6 000. Sherley szerint a csapda kiiktatásával megduplázódhatna a madarak száma.

Amennyiben nem sikerül megállítani a pingvinek számának fogyását, akár teljesen eltűnhetnek az érintett régiókból. Ez pedig a helyi élővilág felborulásához vezethet.

(Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.