Tudomány

“Gyerekek, ez működik!” 25 éves a nagy magyar siker

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 01. 03. 16:00

Korábban a témában:

Csak Magyarországon több ezer ember életét mentheti meg egy-egy szervátültetése. Bonyolult, veszélyes beavatkozás, ráadásul a donorszerveket nem lehet nagy távolságra szállítani még a mai körülmények között sem.

Egy szívet négy, májat, hasnyálmirigyet 12, egy vesét 24 óráig lehet “tárolni”, azaz legfeljebb ennyi idő telhet el a kioperálás és a beültetés között.

Ezért életmentő minden olyan áttörés, ami segíti a szervek életben tartását, mint például a gépi szervkonzerválás továbbfejlesztése, aminek segítségével akár 20-25 százalékkal több sikeres transzplantációt hajthatnak végre – itt írtunk róla bővebben.

Szívmotorra volt szükség

Hatalmas siker volt az is, amikor Magyarországon végrehajtották az első sikeres szívátültetést: ma 25 éve, 1992. január 3-án. Schwartz Sándor 28 éves volt akkor, születésétől fogva többszörös és súlyos szívbetegséggel küzdött. Azt a napot ma is második születésnapjának tekinti, a műtétet végrehajtó Szabó Zoltán szívsebészt pedig papinak hívta. Hívta, mert Szabó professzor 2015. december 6-án, 87 évesen elhunyt.

Komolyabb nyitott szívműtétet egészen 1954ig a világon sehol nem végeztek. Azért, mert ekkor fejlesztették ki a szívmotort, azt a berendezést, amely a műtét alatt biztosítja a vérkeringést. Dr. Szabó Zoltánt professzora már 1958-ban professzora Brünnbe küldte egy kollégájával együtt, hogy ott tanulmányozzon egy használatban lévő amerikai szívmotort.

Megpróbálták itthon elkészíteni:

Megnéztük, megpróbáltuk lerajzolni, s ennek alapján az akkori Irodagép-javító Vállalat elkészített számunkra egy szívmotort. Tizenhat műtétet hajtottunk végre ennek segítségével, majd végül egy pulikutyáért cserében kaptunk az Egyesült Államokból egy professzionális gépet

emlékezett vissza korábban a professzor.

Holttesteken, kutyákon gyakoroltak

A szívmotor persze nem azt jelentette, hogy azon nyomban megkezdődnek a szívátültetések is. Az elsőt 1967. december 3-án hajtotta végre Christian Barnard fokvárosban: egy balesetben elhunyt 27 éves nő szívét ültette egy 53 éves férfi mellkasába. A beteg 18 nap múlva elhunyt, és a Barnard nyomán kezdődő próbálkozások is sokszor végződtek halállal, akkoriban hiányoztak még a szerv kilökődését megakadályozó szerek.

Az első, Magyarországon elvégzett szívátültetésre négy évig készültek. A külföldi tanulmányutakat követően először holttesteken gyakoroltak: kivették, majd visszavarrták a szívet. Aztán a szívmotor segítségével kutyákon végezték el a beavatkozást, miközben 25-30 nővért, asszisztenst képeztek ki, hogyan lássák el a transzplantált beteget.

Kidolgoztak egy több száz oldalas könyvet is, majd Szabó Zoltán saját zsiguliján országjárásba kezdett, hogy a magyar orvosokkal megismertesse a szívátültetés lehetőségét.

Bankból a műtőbe

Aztán egy pénteki napon, épp 25 évvel ezelőtt megszólalt Szabó professzor csipogója. A doktor épp bankban volt, egy nyilvános fülkéből hívta fel titkárnőjét. Így tudta meg, hogy megvan a potenciális szívdonor. A műtőben már minden elő volt készítve, mikor befutott az újabb telefon: a 24 éves, kómában lévő fiatalembert hivatalosan halottá nyilvánították, kezdődhet a műtét.

Órákkal később, az idegőrlő síri csendben a defibrilláció után az első, Magyarországon beültetett szív elkezdett dobogni: „Gyerekek, ez működik” – kiáltott fel Szabó professzor.

Másnap, egy szombati reggelen már ki is húzhattuk a tubust és le tudtuk kapcsolni a lélegeztető gépet. Ezt követően vittem Sándornak egy pohár narancslevelet, s azt gondoltam nyugodt hetünk lesz. Megegyeztünk ugyanis arról, hogy egy hétig nem hozzuk nyilvánosságra a műtétet, nem akartunk ugyanis addig, míg a beteg nincs teljesen rendben, elkapkodva bejelentést tenni.

nyilatkozta a szívsebész a semmelweis.hu-nak.

De nem sikerült sokáig titokban tartani. Hétfőn koránreggelmár SurjánLászló egészségügyi miniszter érdeklődött a beteg hogyléte felől, délelőtt pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján megjelent a sajtó.

A siker viszont teljes volt. Schwartz Sándor ma is egészséges, fiát a professzor tiszteletére nevezte el Zoltánnak.

(Kiemelt kép: Schwartz Sándor és Szabó Zoltán 2012-ben. MTI/MohaiBalázs)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.