Tudomány

Mi lesz a Földdel 5 milliárd év múlva?

Mi fog történni a Földdel akkor, amikor néhány milliárd év múlva a Nap százszor nagyobb lesz, mint ma? A világ legerősebb rádióteleszkópjának felhasználásával talán meg lehet találni a választ a kérdésre.

A Hajófara csillagképben található L2 Puppis ötmilliárd évvel ezelőtt sokban hasonlíthatott a mai Napra. Éppen ezért ennek az égitestnek a vizsgálata sokban segíthet megérteni saját csillagunk életét.

Leen Decin, a Leuveni Katolikus Egyetem Csillagászati Intézetének szakértője szerint megközelítőleg ötmilliárd év múlva a Nap a mai méretének százszorosára fog nőni. Ekkorra a csillag már messze nem lesz olyan barátságos, mint napjainkban: vörös óriássá fog duzzadni. A heves napszél miatt az égitest egyre nagyobb tömeget veszít majd, mire 7 milliárd év múlva fehér törpévé zsugorodik össze. Az objektum nagyjából akkora lesz ekkor, mint a Föld – igaz, sűrűsége már nem fog hasonlítani bolygónkéra, hiszen egyetlen “kanálnyi” fehér törpe nagyjából 5 tonnát fog nyomni.

Ez a folyamat a Naprendszerre is komoly hatással lesz. Az átalakulás során egészen biztos, hogy az égitest elnyeli majd a Merkúrt és a Vénuszt is, teljesen megsemmisítve azokat.

A Föld sorsa azonban még nem tisztázott. Decin szerint az már bizonyos, hogy ahogy a Nap növekedni fog és egyre erőteljesebb lesz a fénye, minden élőlényt elpusztít majd bolygónkon. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy maga a Föld – vagy legalábbis annak átalakult utódja – megmarad-e, folytatva a keringést a csillag körül?

Ahhoz, hogy válaszolhassanak a kérdésre, a nemzetközi kutatócsoport egy viszonylag közeli csillag, az L2 Puppis fejlődését kezdte el vizsgálni. A Földtől 208 fényévnyire lévő objektumot a 66 egyedi rádiós antennával ellátott Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat segítségével elemezték – az ALMA antennái együtt egy 16 kilométeres virtuális rádióteleszkópot alkotnak, a legnagyobbat, melyet az ember valaha épített.

A szakértők a kutatás során arra jutottak, hogy a csillag nagyjából 10 milliárd éves. Az elemzések azt is kimutatták, hogy az égitest 5 milliárd évvel ezelőtt rendkívüli módon hasonlított a mai Napra – még a tömege is szinte azonos volt. Az objektum fejlődése során végül tömege egyharmadát vesztette el, idővel hasonló sorsa fog jutni a mi csillagunk is.

Nagyjából 300 millió kilométerre az L2 Puppistól kering egy égitest – tehát megközelítőleg kétszer olyan messze van a csillagtól, mint a Föld a Naptól. A kutatók szerint ez az objektum remek alapanyag arra, hogy megfigyeljük, mi lesz bolygónkkal 5 milliárd év múlva.

A Nap fejlődésének és az evolúció hatásának alaposabb megértése szempontjából elengedhetetlen lesz, hogy a szakértők mélyrehatóan tanulmányozzák az L2 Puppis és a közelében keringő égitest kapcsolatát. Hogy a Föld túlélheti-e a csillaga átalakulását, még kérdéses, a választ feltehetőleg a Hajófarban található objektumpárnál kell keresni.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik