Tudomány

Mi lesz a Földdel 5 milliárd év múlva?

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 13:23

Mi fog történni a Földdel akkor, amikor néhány milliárd év múlva a Nap százszor nagyobb lesz, mint ma? A világ legerősebb rádióteleszkópjának felhasználásával talán meg lehet találni a választ a kérdésre.
Korábban a témában:

A Hajófara csillagképben található L2 Puppis ötmilliárd évvel ezelőtt sokban hasonlíthatott a mai Napra. Éppen ezért ennek az égitestnek a vizsgálata sokban segíthet megérteni saját csillagunk életét.

Leen Decin, a Leuveni Katolikus Egyetem Csillagászati Intézetének szakértője szerint megközelítőleg ötmilliárd év múlva a Nap a mai méretének százszorosára fog nőni. Ekkorra a csillag már messze nem lesz olyan barátságos, mint napjainkban: vörös óriássá fog duzzadni. A heves napszél miatt az égitest egyre nagyobb tömeget veszít majd, mire 7 milliárd év múlva fehér törpévé zsugorodik össze. Az objektum nagyjából akkora lesz ekkor, mint a Föld – igaz, sűrűsége már nem fog hasonlítani bolygónkéra, hiszen egyetlen “kanálnyi” fehér törpe nagyjából 5 tonnát fog nyomni.

Ez a folyamat a Naprendszerre is komoly hatással lesz. Az átalakulás során egészen biztos, hogy az égitest elnyeli majd a Merkúrt és a Vénuszt is, teljesen megsemmisítve azokat.

A Föld sorsa azonban még nem tisztázott. Decin szerint az már bizonyos, hogy ahogy a Nap növekedni fog és egyre erőteljesebb lesz a fénye, minden élőlényt elpusztít majd bolygónkon. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy maga a Föld – vagy legalábbis annak átalakult utódja – megmarad-e, folytatva a keringést a csillag körül?

Ahhoz, hogy válaszolhassanak a kérdésre, a nemzetközi kutatócsoport egy viszonylag közeli csillag, az L2 Puppis fejlődését kezdte el vizsgálni. A Földtől 208 fényévnyire lévő objektumot a 66 egyedi rádiós antennával ellátott Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat segítségével elemezték – az ALMA antennái együtt egy 16 kilométeres virtuális rádióteleszkópot alkotnak, a legnagyobbat, melyet az ember valaha épített.

A szakértők a kutatás során arra jutottak, hogy a csillag nagyjából 10 milliárd éves. Az elemzések azt is kimutatták, hogy az égitest 5 milliárd évvel ezelőtt rendkívüli módon hasonlított a mai Napra – még a tömege is szinte azonos volt. Az objektum fejlődése során végül tömege egyharmadát vesztette el, idővel hasonló sorsa fog jutni a mi csillagunk is.

Nagyjából 300 millió kilométerre az L2 Puppistól kering egy égitest – tehát megközelítőleg kétszer olyan messze van a csillagtól, mint a Föld a Naptól. A kutatók szerint ez az objektum remek alapanyag arra, hogy megfigyeljük, mi lesz bolygónkkal 5 milliárd év múlva.

A Nap fejlődésének és az evolúció hatásának alaposabb megértése szempontjából elengedhetetlen lesz, hogy a szakértők mélyrehatóan tanulmányozzák az L2 Puppis és a közelében keringő égitest kapcsolatát. Hogy a Föld túlélheti-e a csillaga átalakulását, még kérdéses, a választ feltehetőleg a Hajófarban található objektumpárnál kell keresni.

(Via: EurekAlert!)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.